Op zoek naar de ziel van het verhaal

 

ED oktober 2014

Reusel – Thijs van Gompel (27) maakte een eigen bewerking van de legende van Zwarte Kaat en brengt daar een boek van uit. Het handgebonden boek van 33 bladzijden, met twaalf opvallende illustratieve tekeningen, komt in beperkte oplage uit. Op 7 november presenteert hij het op de plaats waar de legende van de Zwarte Kaat ooit herboren werd.

Het tekenen en illustreren was al op jonge leeftijd Thijs van Gompel zijn passie. Terwijl zijn leeftijdgenoten op zondag buiten ravotten, ging hij naar de academie voor schoone kunsten in Arendonk. Later volgde een beroepsopleiding aan de kunstacademie, nu hoopt hij van zijn hobby zijn beroep te maken.

“Voor mijn afstudeeropdracht kwam ik  bij het verhaal van Zwarte Kaat terecht. Het oude verhaal, origineel van Reinier Snieders en later bewerkt door Fons Roijmans, heeft iets mystieks in zich. Het is een verhaal met een ziel. Als je het leest heb je er al snel beelden bij. Het leek mij een uitdaging om die beelden ook uit te tekenen en ze als illustratie in het verhaal te plaatsen.”

Van Gompel weet nog waar zijn eerste kennismaking met de legende van Zwarte Kaat was: bij het jeugdvakantiewerk in Reusel. “Het verhaal sprak me aan omdat het een typisch volksverhaal is. Ik hoop later nog meer van dit soort verhalen uit te tekenen, wie weet ga ik ze zelf nog wel eens bedenken, dat zou helemaal mooi zijn.”

In de voorbereiding van zijn werk bezocht hij ook de markante plekken die in het verhaal voorkomen, zoals de heksenboom. Op deze illustere plek zou Zwarte Kaat begraven liggen. Maar ook café Het Nekkermenneke speelt een rol in het verhaal.

“Dit café werd ooit gecreëerd door Fons Roijmans, toevallig net de man die ook tekende voor de bewerking van de legende. Om die reden wil ik de expositie en de presentatie van het boek ook in dit café doen. Daar bij het haardvuur wil ik voorlezen uit het boek en de illustraties laten zien.”

Belangstellenden voor het boek moeten er snel bij zijn omdat de oplage zeer beperkt is. De prijs voor een handgebonden exemplaar is 37,50.

Als er veel belangstelling voor het werk is  kan er een nieuwe oplage komen, maar die heeft dan niet de kwaliteit van de eerste druk.