Thomas Henrikx heeft honger naar ATB classic

 

ED oktober 2014

 

Hapert – de zestiende ATB-Classis Scherpenheuvel-Hapert heeft opnieuw meer dan 1800 deelnemers op scherp gezet. De inschrijving is al weken vol en het concept waar wielerclub TWC Hapert in 1998 mee startte, boet nog niets in. Dit jaar is de afstand van de rit, die op 26 oktober verreden wordt, opnieuw exact 100 kilometer en de zwaardere stukken tussen het  bedevaartsoord en de finishplaats Hapert worden nadrukkelijk opgezocht. Van de ‘Poggio’  die al na enkele kilometers de deelnemers op de proef stelt, tot de zuigende modderpaden in de Pielis en de Pals.

Onder de deelnemers jong en oud, ervaren en onervaren. Een deelnemer van het eerste uur is oud wereldkampioen Henk Baars uit Diessen, die nog alle edities aan de start stond en altijd in de voorste gelederen wist te finishen. Maar Scherpenheuvel-Hapert is ook de tocht voor de toerrijder die er zijn tijd over wil doen. Een van de jongere deelnemers is Thomas Hendrikx uit Casteren (13) die voor de derde keer gaat deelnemen. In 2012 was hij op zijn elfde jaar de jongste deelnemer. Toen was het één groot avontuur waar hij aan begon. Nu weet hij iets meer wat hem te wachten staat.

“Dit jaar zelfs Diekirch-Valkenswaard als voorbereiding gereden,” glundert hij. De leerling van het PIUS X college (2-havo) is lid van Het Snelle wiel in Bladel.  Maar in zijn woonplaats Casteren is hij ook de doelman van het C-2 elftal. Al wekenlang kan hij alleen maar dromen  van Scherpenheuvel.

“Ik wil dit jaar iets meer vóór in het veld starten,” blikt hij vooruit. “Ik weet nu beter dan twee jaar terug wat me te wachten staat. Zo weet ik dat ik tijdens de tocht veel moet eten. Vooraf misschien ook wel, maar dat lukt me nooit. Tijdens de tocht hap ik diverse repen en bananen weg. Een deel neem ik zelf mee, maar ook bij de posten neem ik goed in.”

“Daar ligt misschien wel het geheim van de classic,” denkt voorzitter van de stichting die de rit organiseert, Paul Lavrijsen. “We zijn die dag met wel 200 leden en vrijwilligers in actie en kosten nog moeite worden gespaard om de deelnemers goed te verzorgen. Bij de posten ontbreekt het aan niets zodat de deelnemers zich enkel met het fietsen bezig hoeven te houden.”

Thomas Hendrikx was in 2012 om 14.30 uur binnen en vorig jaar een half uur eerder. Dit jaar wil hij sneller rijden om nog eerder te finishen.  Het is een heel bijzondere rit,” zegt hij. “Die pastoor die bij de start met zijn kwast staat te zwaaien en die rit, steeds in dezelfde richting. Als ik dan in de buurt van Hapert kom weet ik dat ik het ga redden en lonkt het bord pasta dat we krijgen. Het blijft wel 100 kilometer!