Tien op tien voor Ton van Herk in Trucks by night

 ED december 2013

Reusel – Voor de gebroeders Gust en Ton van Herk was het zaterdag peentjes zweten bij de vrachtwagentour Trucks By Night. Als topfavorieten in de klassen torpedo (Ton) en de verengingsprijs (Gust) kregen ze allebei te maken met storing in de verlichting.

Langs de route stonden duizenden toeschouwers die genoten van de lichtjesstoet, zoals in Lage Mierde op het Dorpsplein, waar de glühwein en de warme wafels van hand tot hand gingen.

“Nog één schaal met deeg, dan zijn we er doorheen,” zegt Sjaan Paridaans. Samen met haar schoonzus Nel Borgmans bakte ze de wafels krokant, de teller de honderd al snel gepasseerd.

De broeders en zusters van gilde Sint Sebastiaan waren de kartrekker van het pleinfeest in Lage Mierde, waar enkele honderden toeschouwers op af kwamen. Midden op het plein brandden de vuurkorven en aan de rand van het plein wilde niemand een glimp missen van de stoet. Sjef Bruurs (82) bekeek het vanuit zijn eigen perspectief. Schuilend in een portiek tegen de miezer: “Het is een schoon gezicht al die vrachtbakken. Daar moeten de chauffeurs veul werrek mee gehad hebbe.”

Dat laatste klopt ongetwijfeld, want de 35 deelnemende chauffeurs maakten er een kleurrijk spektakel van.  

In een van de eerste wagens een driftig wuivende burgemeester Harrie Tuerlings. Voor één keer had hij het stuur uit handen gegeven aan zijn wethouder Cees van de Ven. Die manoeuvreerde zijn vrachtwagen kundig tussen de rijen publiek door, met de burgemeester op de bijrijdersstoel.

Intussen was het peentjes zweten bij de gebroeders van Herk. Ton kampte al in Hooge Mierde met problemen toen alle lichtjes van zijn Peterbilt doofden. Na een kort oponthoud van de hele stoet kreeg hij het nog gerepareerd en kon zijn weg vervolgen. Zijn broer Gust, die behalve aan zijn eigen truck ook meebouwde in het winnende team van zijn broer Ton,  reed het laatste stukje helemaal in het donker. “We waren bijna bij de finish toen de aggregaat het af liet weten. Enkel de laatste toeschouwers hebben onze creatie daardoor niet kunnen zien.”

Blijkbaar had de jury het wel gezien, zij bekroonden de oude Volvo van Gust met de verenigingsprijs. Omdat hij reed voor de jongeren van tractorclub De Vetnippels kunnen die in het voorjaar een eigen festival organiseren.
Organisator Bart van Herk van de chauffeursvereniging was onder de indruk van het publiek dat al voor het tiende jaar trouw bleef aan het concept van de trucktour. “Elk jaar meer toeschouwers en een constant aantal deelnemers,” jubelde hij. “Dit concept staat nog als een huis.”

 

Uitslag:

Frontstuur:

1 Roy Schepers

2 Tino Bleijens

3 Peter van den Borne

Torpedo

1 Groep Ton van Herk

2 Dré van Eijk

3 Remi Bleijens

Verenigingen

1 de vetnippels

2 oldtimerclub Reusel

3 Samenloop voor Hoop

 

foto: de peterbilt van Ton van Herk is het hele jaar beschikbaar om op te bouwen vororde volgende trucktour