Nieuw streekproduct voor Tom Romme

Gageleer in opmars

ED en hilverbode augustus 2010

Lage Mierde – In het land van Hilver en Zaligheden wordt stevig aan de weg getimmerd als het om nieuwe streekproducten gaat. Tussen de maïs en de suikerbieten kom je hier en daar de <I>Spelt<I> tegen die in authentieke broodproducten verwerkt wordt. Een nieuwe loot als streekproduct is het Gageleer bier. Kempische gerst, op smaak gebracht met gagel van de heidegronden uit het gebied van Hilver en Zaligheden. Wie het bier wil proeven kan er bij de lokale gelegenheden om vragen.

 

@1P: Het Gageleer bier is niet enkel en alleen in de Nederlandse Kempen geboren: ook aan de andere zijde van de rijksgrens kunnen ze iets van het brouwen van lekkere bieren. Het was Jan van den Berghe van landgoed Liereman in Oud Turnhout die een van de belangrijke grondleggers is.

‘We waren al enkele jaren op zoek om meer streekproducten te ontwikkelen,’ legt hij uit.’We moesten op zoek naar enkele boeren in deze regio die ook het graan voor ons wilden verbouwen.’

Van de Berghe ging op zoek en kwam in contact met Tom Romme uit Lage Mierde, die daar bekend was met het biologisch telen van producten. ‘De Kempische zandgronden blijken bij uitstek geschikt om de gerst voor dit bier te verbouwen,’ weet Romme.

Op de kruising van Kempenbaan en Kloosterstraat in Lage Mierde staan nu de wuivende halmen van de gerst te wachten tot er geoogst kan worden. Romme heeft er alle vertrouwen in dat het een goed oogstjaar is en er een lekker biertje van gebrouwen gaat worden: het Gageleer bier.

Als het aan Van den Berghe ligt is het eindstation van het Gageleer nog niet bereikt. ‘We werken nog steeds aan het doorontwikkelen van het product. Zo wordt de kwaliteit van de gerst onderzocht om na te gaan of we er de juiste mout van kunnen bereiden. Ik sluit niet uit dat we het nog verder kunnen verbeteren waardoor het biertje nog lekkerder wordt.’

 

foto:Gerst voor het Gageleer bier