Toon Bruurs zoekt bestemming voor unieke verzameling (1)
Het nieuws uit Beek over jaren bij elkaar gebonden
 
Augustus 2019
 
Toon tussen zijn bijzondere verzameling ingebonden nieuws

Op een zolderkamer van Toon Bruurs(86) aan de Petershemstraat in Hilvarenbeek, bevindt zich een unieke verzameling: een verzameling van nieuws. Nieuws dat ooit gebracht werd door de Hilverbode die u nu leest, door het Brabants Dagblad, de Deusone, het Kleppermenneke, de Trompetter en nog veel meer. Nieuws dat gebracht werd door briefkaarten en telegrammen, zoals bij zijn eigen trouwen. Ook overlijdenskaartjes van familie en van andere Bekenaren en nieuws over de natuur. Maar in de herfst van zijn leven beseft hij hoe jammer het zou zijn als zijn tientallen ingebonden boeken bij het oud papier belanden, daarom zoekt hij er een nieuwe bestemming voor.
Deel 1 van een 3-luik.
De natuur in Hilvarenbeek en omgeving had altijd al veel waarde en wordt nog steeds in toenemende mate meer gewaardeerd. Van de bossen in Gorp en Roovert met het riviertje De Ley, het mooie landgoed de Utrecht met De Reusel, Ananias rust, het Diessens Broek en de Turkaa: allemaal plaatjes om erover te lezen en om er doorheen te wandelen. Maar hoe kun je die gebieden ervaren en beleven als er niet over geschreven wordt en als je er niet over kunt lezen en vertellen?
Al op jonge leeftijd leerde Toon Bruurs door zijn werk en door tal van cursussen veel over de natuur. Op enig moment besloot hij om er meer mee te doen en om excursies te gaan geven. Bij de verhaalvertellingen in al die mooie gebieden in Hilvarenbeek en omgeving, maakte hij graag gebruik van de verhalen die daarover door tal van schrijvers beschreven werden. Mannen als Ad van Gool, Kees van Kemenade (vooral hij) en Cees Prinsen. Maar wat voor waarde heeft zo’n geschreven verhaal als het de volgende week al weer bij het oud papier ligt?
“Al van jongsaf volgde ik het nieuws in mijn omgeving met meer dan gemiddelde aandacht,” blikt Toon terug. “Ik las dan aandachtig alles wat er over de natuur en de cultuur geschreven werd en op een gegeven moment begon ik het te bewaren. Toen ik later in mijn leven nog een hobby erbij zocht, werd dat boekbinden: Hier kwamen mooi twee dingen samen, want toen kon ik alle bewaarde weekbladen, tijdschriften, kaarten en documenten in gaan binden.”
Wie nu de hobbykamer van hem betreedt, valt van de ene verbazing in de andere. Ingebonden edities van het Brabants dagblad, nog op het oude grote formaat van 80x40 cm. Hij heeft bij elke krant wel een selectie gemaakt en zich beperkt tot die bladzijden dat er iets over Beek of omgeving geschreven werd. Met de Hilverbode ging dat hetzelfde, waardoor hij meerdere ingebonden boeken heeft met als inhoud oude Hilverbodes. Wie de boeken doorbladert, komt zo weer het nieuws van Hilvarenbeek tegen. De tienduizendste inwoner van de gemeente en de winnaar van de oude triatlon. Hilvarenbeek dat weer een nieuwe burgemeester kreeg en al het politieke gekrakeel. Nieuws over huisvesting, uitbreiding en lief en leed. Maar vooral ook nieuws over de natuur, want dat boeit hem wel het meest.
“Vanaf het moment dat ik ook nog rondleidingen in de natuur ging verzorgen, besefte ik dat het nieuws voor mij voor het oprapen lag,” zegt hij met een blik op al zijn boeken. “Kees van Kemenade en al die anderen hadden al jarenlang de mooiste verhalen gemaakt over al die mooie plekjes,. Ik hoefde die verhalen alleen maar uit te zoeken en na te lezen. Als ik dat dan paraat had bij een rondleiding, kon ik er steeds de mooiste verhalen vertellen. Het was daarom dat ik begon met mijn eigen boek te schrijven. Met alleen aanslagen met mijn rechter wijsvinger, typte ik de natuur-verhalen over en bewerkte ze zodanig dat ik ze makkelijk kon gaan vertellen. Dat leidde tot mijn eerste en tot nu toe enige boek. Op dit boek, waar ik meerdere jaren aan heb gewerkt en ook nog zelf ingebonden heb, ben ik meer dan trots. Dat leen ik dus aan niemand uit. Het overnemen van de collectie gaat over alles wat ik daarin heb, behalve dit ene boekje.”
 
Heb jij interesse om in de toekomst iets te gaan doen met de verzameling van Toon? Neem dan contact met hem op om jouw motivatie daarvoor te bespreken. Je kunt hem bereiken op tel nr 013-5052776.
 
Volgende week deel 2 over Toon Bruurs: Over zijn jeugd, zijn vier oudere broers die al boer werden, dus wat restte hem?
De week later deel 3: Hoe verging het Toon in zijn verdere leven en hoe kijkt hij met zijn kennis van nu naar de toekomst?