Supervrijwilligers om op te bouwen

Toon Bruurs kent van elke boom het verhaal

 Februari 2018

Toon Bruurs

Ze gingen om uiteenlopende redenen soms vroeg met pensioen en hebben vaak een sterke drive om iets voor vereniging of gemeenschap te doen. Sommige noemen het de gouden generatie, omdat veel maatschappelijke ontwikkelingen in hun voordeel uitvielen. Maar stuk voor stuk hebben ze ook hard gewerkt om hun deel van het maatschappelijke leven bij te dragen.

Vandaag in een drieluik drie voorbeelden van vrijwilligers die zich nu en in het verleden voor duizend procent inzetten, veelal voor anderen.

Toon Bruurs kent elke boom in een straal van 20 kilometer

Hij geeft natuur-rondleidingen bij de vleet, vorige week nog een aan Commissaris Wim van der Donk met zijn gevolg vanuit Rustoord. Het woord stilzitten komt in het woordenboek van Toon Bruurs (84) nog niet voor. Als boerenzoon ter wereld gekomen en daarna het contact met het buitenleven nooit meer kwijt geraakt. “Van de elf kinderen thuis, werden er al vijf boer. Voor mij was dat daarom niet meer weggelegd. Ik kwam in de plantsoenen terecht en volgde zelfs een hoveniersopleiding. Ik werkte bij de gemeentes Loon op Zand en Hilvarenbeek in de buitendienst en kwam zo al veel in contact met de bossen in de omgeving. Van Ananinasrust tot de Neterselse heide en van De Utrecht tot het Diessens Broek.” Op het moment dat hij aan zijn pensioen begon, werd in eerste instantie het boekbinden zijn hobby. Hij bundelde de uitgaven van de Hilverbode en Deusone en de hele verzameling rouwkaarten en bidprentjes van zijn vrouw. Maar gaandeweg kwam daar het gidsen in de natuur bij. Aanvankelijk voor het IVN en later de VVV (nu Hilvarenbeek.info). Maar net zo vaak is hij op stap op verzoek van particulieren. Van bedrijfsuitstapjes tot familiefeestjes: wie Toon boekt, krijgt in enkele uren tijd veel te weten van de natuur. “Daar kwamen op enig moment ook nog de fietstochten van de KBO bij,” vult hij zelf nog aan. Samen met Jan van Gestel is hij al jaren de vaste voorfietsers en samen selecteren ze de routes. Het is een activiteit waar elke week tientallen senioren naar uitkijken en zij kunnen deelnemen doordat er enkele de kar trekken. Vrijwilligers zoals Toon Bruurs.

Jan van Gestel

Jan van Gestel werd in 1941 in Diessen geboren. Het was een elfstedenwinter, maar hij zou slechts twee jaar in Diessen blijven. Op zijn 2de jaar verhuisde hij met pa en ma naar het Spul in Hilvarenbeek. Na een werkzaam leven in de diervoeders, had ook hij nog de nodige energie toen hij thuis kwam te zitten. “Elke woensdag is het nu vaste prik, het fietsen met de KBO,” legt hij uit. Maar wie denkt dat dit zo maar uit de losse pols gebeurt heeft het mis. Alle routes worden zorgvuldig uitgezet en elk najaar zijn er enkele langere fietstochten. “Het KBO-fietsen is ooit opgezet door Jan Meijers,” legt hij uit. “Nu rijd ik samen met Toon Bruurs voorop en de tochten zijn tussen de 30 en 40 kilometer. De vertrektijd is 13.00 Uur (winter) en 13.30 u in de zomer.  Binnenkort gaan we zelfs een heus drieluik voor senioren organiseren,” zegt hij. “We vertrekken dan per fiets naar een rustpunt. Daar stappen we af en gaan 1,5 uur wandelen.” daarna weer met de fiets terug.”

Els de Bruijn zingt zich een weg door het leven

“Zingen is leuk en zingen brengt mensen samen,” zegt Els de Bruijn (68). Als sopraan in het koor van Becadans weet ze waar ze over praat. Ook deze winter was er weer een prachtige uitvoering bij de Gouden Carolus en in de zomer weer een optreden samen met het Seniorenorkest op het Vrijthof (30 juni). Maar duizendpoot De Bruijn doet nog veel meer dan zingen alleen. Zo organiseert ze cursussen als filosofie, luisteren naar muziek, kijken naar kunst en een leesclub voor de KBO.

“De huidige generatie senioren zit niet meer te wachten op het kaarten, keuvelen en kienen,” somt ze op. “Natuurlijk zijn die activiteiten er nog wel, maar voor de 1250 KBO leden (van de vereniging Hilvarenbeek-Esbeek-De Biest) ligt er nu een nog veel breder aanbod.” De belangrijkste drive voor Els blijkt te liggen in het blij maken van andere mensen. “Als andere blij worden van iets wat ik mee organiseer, dan wordt ik ook blij,” verklapt ze. Naast het zingen en het organiseren van cursussen is ze ook zeer actief bij de Beekse avondvierdaagse. Ze loopt de routes vooraf voor en op de dagen zelf, verleent ze diverse hand en spandiensten. “Natuurlijk, mijn schoondochter is voorzitter, maar als dat niet zo was, zou ik het ook doen zegt ze.” Tot slot roept Els alle bekenaren op om op 30 juni naar het Vrijthof te komen voor een uniek dubbel concert van Becadans met het seniorenorkest. “Toegang gratis,” besluit ze.

Els de Bruijn