Ton Lavrijsen en zijn pipowagens

Alternatief kamperen met Stonehenge als decor

 

Haghorst – Zijn baard is wild als die van koning blauwbaard, zijn mond staat geen moment stil. De ogen kijken helder de wereld in. Ton Lavrijsen werd ooit gegrepen door het virus van de 'pipo wagen, het liet hem nooit meer los.

De regio van de Hilver leent zich bij uitstek om recreatief te verblijven. Er zijn enkele grote en veel kleine kampeerplaatsen om te verblijven en soms komen we daarbij een pareltje tegen. Duidelijk anders dan anders. In het buitengebied van Haghorst is zo’n plekje bij Ine en Ton Lavrijsen. Ine is er de beheerder van De Ontginning, een ruimte die als minicamping te boek staat, maar met de aanwezige pipo wagens doet het heel authentiek aan. Er staan diverse kleurrijke wagens op het terrein, maar het is ook mogelijk om er met je eigen caravan tussen te staan. Je moet dan niet verwachten dat je op elk moment een beroep kan doen op de beheerder want enige zelfwerkzaamheid wordt er wel verwacht.

Tussen de kampeerwagens loopt een pauw en de schapen in de naburige weide volgen je bij elke stap. Van restafval is door schoolkinderen een schuurtje gebouwd. ‘De sporen van de creativiteit die iedereen van nature in zich heeft,’ zegt Ton Lavrijsen hierover. Met enige fantasie kun je er het 'Stonehenge van de Haghorst in zien.

 

Met de fiets vanuit Hilvarenbeek en Diessen in de richting van Haghorst neem je bij de manege het fietspad rechtsaf. De route voert door bosgebied Het Stuk. Bij het verlaten van het bos, waar de fietspad weer overgaat in een verharde weg, begint de Oirschotsedijk. Aan de rechterzijde, achter de woning met huisnummer 4, vallen al meteen enkele kleurrijke woonwagens op.

Ton Lavrijsen was jaren terug ooit de grondlegger van de camping op dit plekje. Als liefhebben van oude tractoren zag hij oldtimers met zelf gebouwde pipo wagens op festivals. Het maakte bij hem een verlangen los. Hij kocht zijn eerste wagen als een opknappertje, maar daar zou het niet bij blijven. Hij herstelde en renoveerde zijn eerste wagen en later zouden er nog meer volgen. Als er weer een gereed was zette hij het in de verhuur in wat toen camping Den Bobbel heette.

Maar tijden veranderen en Ton en zijn vrouw Ine gingen zich weer met andere dingen bezig houden. Den Bobbel verdween en ging over in De Ontginning. Maar Ton en Ine konden nooit helemaal afscheid nemen van hun droom en via een omweg kwam het toch weer bij hen terecht.

Nu, in 2013, zweeft het nog steeds tussen hobby en net iets meer. Ine Lavrijsen is de uitbater van de camping, al past dit woord niet naadloos op wat nu De Ontginning is.

De Lavrijsens hebben duidelijk iets met bouwmaterialen en er gaat niets verloren. Alles wat hergebruikt kan worden krijgt een nieuwe leven, van een aantal rode pannen tot een molensteen, het kan zo maar weer als basis voor een scheidingsmuur dienen.

Ine Lavrijsen is niet gericht op passanten die kort verblijven. Ze mikt meer op het langere verblijf waarbij het mogelijk is om een van de aanwezige woonwagens te huren.

Wat de accommodatie tekort schiet in comfort, wordt ruimschoots goedgemaakt met het uitzicht en de entourage. Er is veel ruimte en veel groen. Een van de gasten verbouwt haar eigen groenten op biologische wijze, voor dit soort initiatieven is er altijd de ruimte.  

Op het terrein staat een bruin-houten wagen. De vormgeving klopt geheel maar het materiaal vertoont de nodige slijtage. Het opknappen van dit soort wagens is een van de vele lopende projecten die er continue lopen op De Ontginning. Hierin doet de minicamping haar naam eer aan.

Een van de bewoners van een woonwagen heeft haar onderkomen juffrouw Kolibri genoemd. Ze houdt een blog bij over haar ervaringen op de camping: http://alowieke.wordpress.com/category/verhalen-van-alowieke/