Mannenvriendschappen op hoog niveau

Toneel vanuit een huiskamer in de Westpoint
 
Februari 2019

 
 het uitzicht vanuit westpoint

Je bent op zoek naar een locatie om een serieus stuk toneel neer te zetten. Het stuk speelt zich af in een huiskamer, wat is er dan mooier om het ook echt vanuit een huiskamer te spelen?
Jan Berger, Sjef van der Heijden en Kees van Loon uit Lage Mierde en Moniek Voermans uit Hooge MIerde tekenden de contouren uit en Toon van Overdijk en Theo van Hoof sloten vanuit De Kempen aan. Om het geheel rond te maken treed Rian van Strien niet alleen op als gastvrouw in haar flat, ze verzorgt er ook de productie.
 “Het is inderdaad niet alledaags,” weet ook Jan Berger die tekent voor de regieklus. “We beseften dat het een sprong in het diepe is om het stuk ook echt in een huiskamer te gaan spelen. Op het moment dat dat ter sprake kwam dacht ik meteen aan Kees van Strien die sinds anderhalf jaar een groot appartement op de 41-ster verdieping van West Point heeft. Deze oud Lage Mierdenaar is nog steeds erg betrokken bij alles wat met Lage Mierde te maken heeft. We klopten dan ook niet vergeefs aan bij Kees en Rian, ook al weten we dat het voor hen een grote inbreuk is op hun privacy.”
Maar de Van Striens zien daar niet zo’n groot probleem in. Rian daarover: “Wij vinden dit een erg mooi idee en zetten daarvoor graag onze deur open, dat doen we om precies te zijn vier keer. Telkens kunnen er 50 toeschouwers naar binnen en zij zien daar behalve een mooi stukje toneel ook een fantastisch uitzicht over het centrum van Tilburg.”
Om een idee, maar vooral ook om een gevoel te krijgen wat het is om van bovenuit over Tilburg uit te kijken, namen we alvast een voorproefje. Op het paneel bij de lift is het even zoeken naar het juiste knopje, maar dan gaat het ook in enkele seconden de hoogte in. In minder dan één minuut naar een hoogte van 125 meter boven het maaiveld! De lift is nog maar nauwelijks open of de voordeur van Kees en Rian van Strien zwaait open: wees welkom. Binnen in het appartement valt meteen het gigantische uitzicht over de binnenstad van Tilburg op. Omdat het buiten al donker is, geven de lichtjes die binnenstad een sprookjesachtige uitstraling.
“Kijk, daar gaan we spelen en hier stellen we de stoelen op,” wijst Rian. Ze organiseert de voorstelling als een soort van familiefeestje, waarbij het zelfs mogelijk is om na de voorstelling even na te kaarten.
Het stuk wat de crew gaat spelen is Cloaca van schrijfster Maria Goos.
Het verhaal dat zij schreef, is een verhaal over de vriendschap tussen vier mannen. Ze hadden in hun jeugd intensief contact, maar verloren elkaar daarna uit het oog. Pas vele jaren later, inmiddels allen in de vijftig, komen ze elkaar weer tegen. Ze halen herinneringen op over de lol die ze samen hadden, maar dan ontstaan de eerste barstjes in de vriendschap. De vier zijn inmiddels goed gesetteld in het leven, maar dat betekent niet dat het privé ook op rolletjes loopt. De vriendschap die er in hun studententijd was, blijkt zoveel jaren later nog weinig voor te stellen.
De kaartjes voor de voorstelling Cloaca zijn vanaf 8 maart te verkrijgen door een mail te sturen naar een mailadres. Dat adres wordt pas op 8 maart via facebook bekend gemaakt: wie het eerst komt heeft de grootste kans op een kaartje!
De uitvoeringsdata zijn 4-7-12 en 13 april, telkens vanaf 20.00 uur in de avond (iedereen graag om 19.30 uur aanwezig). De kosten voor een kaartje: 12,50 per persoon. Na de aanmelding voor een kaartje volgt informatie over de bereikbaarheid van de locatie.