Toon Bruurs zoekt bestemming voor unieke verzameling (3, slot)
Hoe het leven van deze Bekenaar verder verliep
 
Augustus 2019
 
 
Op een zolderkamer van Toon Bruurs(86) aan de Petershemstraat in Hilvarenbeek, bevindt zich een unieke verzameling: een verzameling van nieuws. Nieuws dat ooit gebracht werd door de Hilverbode die u nu leest, door het Brabants Dagblad, de Deusone, het Kleppermenneke, de Trompetter en nog veel meer. Nieuws dat gebracht werd door briefkaarten en telegrammen, zoals bij zijn eigen trouwen. Ook overlijdenskaartjes van familie en van andere Bekenaren en nieuws over de natuur. Maar in de herfst van zijn leven beseft hij hoe jammer het zou zijn als zijn tientallen ingebonden boeken bij het oud papier belanden, daarom zoekt hij er een nieuwe bestemming voor.
Deel 3 van een 3-luik.
In deel 1 en 2 van dit verhaal vertelden we al hoe Toon terecht kwam bij het verzamelen van nieuwtjes uit Hilvarenbeek en omgeving en hoe hij dat combineerde bij zijn rondleidingen in de natuur. Ook vertelde hij over zijn vrouw die hij vond en daarna weer verloor. Maar hoe verging het hem verder?
Als Toon op zijn praatstoel zit, zit hij daar ook echt. De laatste tijd ging het wat slechter met zijn gezondheid en leerde hij het ziekenhuis van binnenuit kennen. Nu hersteld hij weer, maar nog niet alle activiteiten heeft hij opgepikt. Maar hij vertelt nog wel graag over die activiteiten.
“Als natuurliefhebber kwam ik in contact met het IVN en daar was behoefte aan iemand die rondleidingen door de natuur verzorgde. Ik had daar wel interesse in, want ik had niet alleen de kennis om dat te doen, het boeide me ook meer dan gemiddeld. Mijn rondleidingen werden opgemerkt door de VVV (nu Hilvarenbeek.info) en daar werd ik ook voor gestrikt. Tientallen, in totaal al wel honderden groepen, vertelde ik over de natuur op de Neterselse Heide. Over de geschiedenis en de geheimen van het Rustoord en de ontwikkelingen in het Diessens Broek. De mensen hingen aan mijn lippen en doordat ik putte uit de verhalen die ik erover bewaard had, wist ik dat het ook allemaal wel klopte wat ik vertelde. Ik zet datgene wat je op dit moment ziet, graag in het historische perspectief. Hoe ontstond iets en waarom ziet het er nu uit zoals het er uitziet? Vorig jaar nog leidde ik Wim van de Donk, onze commissaris van de Koning nog rond op landgoed De Utrecht, ook van hem kreeg ik de nodige waardering. Maar net zo vaak ben ik op stap op verzoek van particulieren. Van bedrijfsuitstapjes tot familiefeestjes: wie mij boekt, krijgt in enkele uren tijd veel te weten van de natuur en over de omgeving.”
Naast zijn wandelingen in de natuur kwam daar ook nog het begeleiden van de fietstochten van de KBO nog bij. Samen met Jan van Gestel is hij al jaren de vaste voorfietser en samen selecteren ze de routes. Het is een activiteit waar elke week tientallen senioren naar uitkijken.
Maar nu Toon op zijn 86-ste merkt dat er ook wel eens een einde kan komen aan het verzamelen van al dat nieuws, beseft hij dat hij nu iets moet doen om zijn verzameling niet verloren te laten gaan. Zijn natuurvrienden deden een oproep, waarna er interviews met hem tot stand kwamen, waar de verhalen uit voort kwamen die u nu leest.
 
Heb jij interesse om in de toekomst iets te gaan doen met de verzameling van Toon? Neem dan contact met hem op om jouw motivatie daarvoor te bespreken. Je kunt hem bereiken op tel nr 013-5052776.
Dit was het laatste deel uit een 3-luik over Toon Bruurs. Over het leven dat hij leidde en de keuzes die hij maakte. De man die vrijwel alle verhalen bewaarde die ik zelf en mijn schrijvende collega’s over Beek en de omgeving in de loop der jaren schreven. Hierdoor is Toon zijn schat ook een beetje mijn schat. Lees alle verhalen ook terug op: verhalenuitdekempen.nl