Toon Kokx kijkt terug op vijftig jaar bij Reusel Sport

 ED oktober 2013

Reusel – Toon Kokx (75) is vijftig jaar actief in de organisatie van voetbalvereniging Reusel-Sport. Naast actief votballer bekleedde hij vanaf 1957 functies van trainer, scheidsrechter tot jeugdsecretaris en bestuurslid. Vrijdag 25 oktober doet hij een stapje terug en gaat zich beperken tot de VUT ploeg die op vrijwillige basis onderhoudswerk doet op het sportpark.

Reusel Sport staat in regio de Kempen bekend om de jeugdopleiding en de organisatie die daarmee gemoeid is. Tientallen jaren waren de eerste schreden van elke voetballer naar de woning van Kokx: elk jeugdlid kon zich daar aanmelden. Daarna kwamen de leden hem nog in vele hoedanigheden tegen en de huidige selectiespelers zien hem nog steeds terug bij alle thuiswedstrijden als hij het bestuur van de tegenstander ontvangt.

Toon Kox werd geboren in 1938, hetzelfde jaar als de Reuselse voetbalclub opgericht werd.

“Ik was thuis de oudste van dertien kinderen en in mijn jeugd was het sportveld vlakbij ons thuis, bij de Mierdseweg. Het veld heette in de volksmond het Fratersveld. Vanaf mijn elfde mocht ik aan wedstrijden meedoen, ook al was mijn moeder er geen voorstander van want het zou teveel broeken kosten. Het actieve voetbal heb ik tot mijn 60-ste vol gehouden.”

Toen Toon zich op zijn 19-de aanmeldde voor een trainers- en scheidsrechter cursus kwam een eigenschap bovendrijven waar ‘zijn’ club nog lang van kon gaan profiteren: alles wat hij doet doet hij met passie. “Eigenlijk ben ik een perfectionist,” verklapt hij.

Voor zijn vrouw en kinderen is dat geen geheim meer. Nellie ging met haar kroost al van jongsaf met hem mee naar het sportpark waar hij elk vrij uur door bracht. Hij had contacten bij de KNVB en zette grote jeugdtoernooien op, zoals het Jan van Hoppe tournooi dat zelfs het zilveren jubileum haalde. Reusel Sport organiseerde nationale jeugd tournooien en ook de internationale jeugd kwam met het  FICEP jeugdtournooi naar sportpark Den Hoek, waar de club nu thuis is.

“Voor mij was de beleving van de sport en alles daaromheen mijn drive. Mooie dingen organiseren, de jeugd enthousiast maken en dat binnen een goed geleide organisatie. Dat perfectionisme zat er nu eenmaal, dat bleef altijd. In Reusel hadden we lange tijd het gevoel dat de ideeen ontbraken om mooie dingen te organiseren. Dat heb ik met mijn inbreng willen veranderen. Laat anderen maar oordelen of dat ook gelukt is.”

In de loop der jaren deed hij het allemaal binnen de club, van lijnen trekken tot de contacten tussen jeugd- en hoofdbestuur. Hij onderhandelde met de gemeente bij uitbreiding van de accommodatie en in de contacten met huidig sportparkbeheerder Stibex.

Nu gaat hij het rustiger aan doen, wil meer met zijn eigen kleinzoon gaan supporteren, ook al speelt die bij concurent Bladella.