Toon Poppeliers ontdekte nieuwe hobby

 Hilverbode november 2015

 

Elke levensfase biedt weer nieuwe kansen, dat ontdekte ook Hulselnaar Toon Poppeliers (68 ). Nadat hij stopte met zijn werk als loodgieter, wilde hij actief in het leven blijven staan. ‘Ik ben geen stilzitter, nooit geweest,’ zegt de goedlachse Hulselnaar. Hij kwam via een kennis in contact met het maken van glas-in-loodramen, en begon met het volgen van een cursus. Nog tijdens de cursus begon hij al met het maken van kleine werken, maar gaandeweg werden zijn opdrachten groter. Met zijn nieuwste kunstwerk voor een jubilerende carnavalsvereniging, overtrof hij alle eerdere werken die hij maakte. Voor de Bladelse Muggezifters, die dit jaar 44 jaar bestaan, maakte hij een jubileum kunstwerk van 1.30 x 1.50 meter.

Achtenzeventig meter lood, vijftig kilogram aan glas in tal van kleuren. Het is zo maar een opsomming van het materiaal dat hij voor deze opdracht gebruikte.

‘De carnavalsvereniging had gehoord van mijn vaardigheden, waardoor ik deze opdracht kreeg,’ vertelt Poppeliers. ‘Ik weet dat deze vereniging elke tien jaar een groot kunstwerk laat maken over de Bladelse geschiedenis, met dit glas-in-lood hebben ze iets bijzonders in handen. Het is van het begin tot het einde handwerk. In totaal zitten er meer dan 400 arbeidsuren in. Allemaal voor nop, want ik doe dit graag.

Op bezoek in zijn werkplaats-aan huis, waar hij zijn garage als werkruimte ingericht heeft, liggen er stapels prints en voorbeelden van glas-in-loodramen. Het kunstwerk van de Muggezifters hangt ook levensgroot uitgeprint aan de muur, het originele hangt inmiddels als onderdeel van een expositie in het gemeentehuis van Bladel.

‘Het is heel divers hoe ik mijn opdrachten krijg,’ legt Poppeliers uit. ‘Vaak zijn het kennissen die weten dat ik dit doe, soms begin ik zelf ergens aan en kijk ik later of het een bestemming kan krijgen. Voor het Bladelse kunstwerk dat ik nu maakte kwam men heel gericht naar mij. Iemand had gehoord van mijn vakwerk, waardoor de klus bij mij terecht kwam.

De Hulselnaar heeft inmiddels zoveel werk dat hij zijn vaste leverancier van glas en lood heeft. Een korte vertel-cursus leert dat er U- en H-profielen zijn waar het glas precies in past. Ook zijn er stukken lood waar staal in verwerkt zit om het meer stevigheid te geven. De glaskleuren zijn allemaal voorzien van een uniek nummer en deze glasvormen worden eerst gemaakt, daarna pas het lood dat eromheen komt.

‘Ik heb voor al mijn kinderen wel een of meer werkjes gemaakt en ook bij ons in de buurt weten ze met te vinden,” zegt Poppeliers. Onlangs maakte hij ook een bijzonder raam voor de nieuwe kapel bij de Hulselse kerk.

Maar hoe boeiend het maken van glas-in-loodramen ook is, de voormalige loodgieter heeft echt nog meer hobby’s. ‘Ach, voor een potje biljarten mogen ze me s nachts wakker maken. Ik vind het ook leuk om oude werktuigen op te knappen, zo heb ik nu twee oude weegschalen onderhanden. Maar onlangs gaf ik ook een clinic aan basisschoolleerlingen. Dat ging dan weer wel over het glas-in-lood.

‘Het is leuk om van losse materialen iets nieuws te maken,” zegt Toon over de beleving van zijn hobby. ‘Je creëert in feite iets unieks en altijd geeft het resultaat voldoening. Er gaat alleen gruwelijk veel tijd inzitten, dat wordt door velen onderschat.