Pa en Ma Smolders met het zweet in de handen

 Augustus 2016 

Lage Mierde – Harrie Smolders kwam gisteren (woensdag) in Rio met zijn paard Emerald uit op het onderdeel springen. Op het moment dat hij daar in de ring verscheen, liep de spanning aan de Neterselsedijk in Lage Mierde op.

Vader Toon Smolders (70) zit in zijn werkkloffie in de stoel voor de t.v. Zijn doordeweekse pet stevig op zijn kruin, de spanning spreekt uit zijn houding.  “Normaal kijk ik het liefst alleen,” zegt hij. “Dan wordt ik niet gestoord en kan ik het goed in me opnemen.”

Dit keer was dochter Caroline met haar man en kinderen er ook bij, daar kan hij nog mee leven. Maar drukker moet het niet worden. “Als hij in de ring komt, weet ik dat het daar moet gebeuren. Het is eigenlijk heel simpel. De hindernissen staan er opgesteld en hij kan in één oogopslag de balken zien waar hij overheen moet.” Toon denkt dat Harrie er net zo nuchter tegenaan kijkt als hij zelf.

Zodra Emerald de eerste passen naar de hindernissen zet, begint moeder Nel aan haar rondje van de koffiepot naar de kopjes. “Ik vind dit echt veel te spannend,” zegt ze. “Dan denk ik wat er allemaal mis kan gaan. Wij kunnen van hieruit niets doen, hij staat er daar met zijn paard wel alleen voor…”

Zodra Harrie zijn ronde gereden heeft, geeft Toon een seintje en kan Nel weer met een gerust hart in de kring aanschuiven. Samen met Caroline, die veel zaken voor haar broer behartigd, wordt er geanalyseerd. “Ik weet niet wat er in het begin al mis ging,” zegt Toon. “Bij de kwalificatie was hij nog twee keer foutloos rond gegaan, maar net nu in de landenfinale niet,” zucht hij. “Op een breedtesprong tikte hij in het begin een lullig klein balkje af. Daarna leek de ontspanning weg en volgden er nog twee foutjes. Hierdoor rest er met het team een zevende plaats.”

Neefje Roel van 6 jaar weet te melden dat zevende ook een hele goede uitslag is. Dat willen Toon en Nel maar wat graag bevestigen.

Als ze later in de tuin samen met de kleinkinderen Roel en Gijs nogmaals kijken, durft nel wel mee te kijken. Ze weet nu wat er gebeurd.

“Vrijdag in de landenfinale treden de 35 beste ruiters aan en dan zit hij er weer bij,” kijkt Toon vooruit.

Dan zal het weer stil zijn in huize Smolders. Over mogelijke resultaten willen ze het nog niet hebben, maar als het er toch even over gaat is de hoop voelbaar!

Ook bij de rit op vrijdag zullen de paarden in manege Smolders even moeten wachten op hun verzorging en moeder Nel zal weer met de koffiepot in de weer zijn.