Heldendaad geëerd met eigen plekje in Leeuwerik
Toon van de Borne krijgt eigen straat.
 
Hooge Mierde.- Een van de straten in het nieuwe uitbreidingsplan De Leeuwerik zal de naam krijgen van Toon van den Borne. De naam van de man die tijdens de bevrijding in 1944 omkwam, werd aangedragen vanuit de Heemkundevereniging en museum de Bewogen Jaren.
John Meulenbroeks van het Hooge Mierds oorlogsmuseum ziet met de Toon van den Bornestraat een eerbetoon aan de man die het leven van een dorpsgenoot redde door zichzelf te melden om landmijnen te vervoeren. Hij vindt het ook een eerbetoon aan de familie die nooit afscheid kon nemen van het lichaam van de 36-jarige boer.
Meulenbroeks onderzocht de dood van Van den Borne door ooggetuigen van weleer hun verslag te laten doen. “Nadat op 17 september ’44 Market Garden was gestart wilden de Duitsers Reusel versterken om de route naar Tilburg in handen te houden. Boeren uit de omgeving werden gesommeerd met paard en wagen landmijnen te vervoeren. Toon van den Borne was de dans ontsprongen door zijn jonge paard achter te laten en zich te verschansen tussen de landbouwgewassen. Toen de Duitsers een willekeurige jongeman vorderden meldde Van den Borne zich alsnog omdat hij wist dat zijn paard onervaren was, wat een vergroot risico zou zijn voor de jongeman. Het was deze onervarenheid die hem na het laden van de mijnen in de Kerkstraat te Reusel echter zelf noodlottig werd,” zo vertelt Meulenbroeks. “Een Duitse soldaat spoorde het paard aan wat een schrikreactie tot gevolg had. Een landmijn viel op de grond, waarna alles explodeerde.”
 
De andere straten in De Leeuwerik krijgen de namen van oude landbouwgronden als De Clingel, Maasakker, Steenakker en Poelshof.