Toneelvereniging Hooge Mierde haalt Toon van Overdijk binnen.

 

ED januari 2014

 

Hooge Mierde – De podiumervaring van Toon van Overdijk(61) was al divers te noemen maar met de toneelvereniging Hooge Mierde gaat hij weer een nieuwe uitdaging tegemoet. De Neterselnaar gaf al meteen zijn visitekaartje af: hij stelde er meteen de traditie van klucht en blijspel ter discussie. Met ‘Sjaaltje Sjors’ komt er nu een onderhoudend moordverhaal op de planken.

“Toneel is me altijd blijven trekken,” zegt Van Overdijk, in het dagelijkse leven docent op Pius X in Bladel. “Ik ga graag op zoek hoe we het publiek een onderhoudende avond kunnen bezorgen. Als daarvoor patronen doorbroken moeten worden dan moet dat maar.”

Voor zijn school produceerde hij twaalf keer een musical waarbij leerlingen zowel in als buiten hun specialiteit om, op het podium ervaring opdeden. Tussendoor regisseerde hij nog toneel in Bladel en Veldhoven, richtte de zanggroep Just Us op, waar hij zelf ook in zingt en produceerde met zijn broers een modern sprookje.

“Het ter discussie stellen van de klucht in Hooge Mierde was als vloeken in de kerk. De leden hadden er een taaie traditie in en veronderstelden dat het publiek niets anders wil zien. Ik hoop nu het tegendeel te bewijzen.”

In het stuk Sjaaltje Sjors, geschreven door Johnny Ligtenberg, krijgt het publiek in een inkijkje bij een boerengezin, waar letterlijk een lijk uit de kast komt. Inspecteur Wassink, een rol van Herbert Ehrens, probeert als een ware Hercule Poirot de moord op te lossen. Hij komt daarbij de boerin tegen die op de creatieve toer is gegaan en een gewezen boer die wethouder is geworden. Als er meer lijken tevoorschijn komen lijkt het hek van de dam en wordt het meer en meer puzzelen voor het publiek om de onderlinge verhoudingen op het podium te ontrafelen.

“Dat vraagt een behoorlijk andere inzet van de spelers,” legt Van Overdijk uit. “De spelers moeten de verhaallijnen en de interacties naar elkaar toe en tussen de anderen goed in het oog houden. Als dat goed gespeeld wordt, doorziet het publiek dit en kan van daaruit conclusies trekken. Het is dan zaak om het tot het einde toe spannend te houden. Met Sjaaltje Sjors verwacht ik wel dat dit lukt.”

 

“Sjaaltje Sjors” speelt zich af in stoffenboetiek  Brabants Bont die gerund wordt door Hetty van den Bosch.  Oorspronkelijk was zij boerin maar ze heeft een gedeelte van de boerderij nu in gebruik voor haar creatieve kant. Zij is getrouwd  met Sjors die het boerenleven niet meer zo ziet zitten sinds hij wethouder is geworden. Hetty heeft een zoon, Joost, uit een vorige relatie met boer Bart Bongers. Joost en Sjors liggen elkaar niet. De moeder van Hetty woont ook bij hen in . Jeanet, de niet al te snuggere poetshulp, speelt ook een niet onbelangrijke rol in het stuk.  Na 15 minuten is er al een moord gepleegd. En het zal niet bij deze ene dode blijven. Inspecteur Wassink, die het nogal goed met zichzelf heeft getroffen, probeert als een ware Hercule Poirot de moord op te lossen. Vreemd genoeg hebben verschillende personages uiteenlopende motieven. Als één van de verdachten vervolgens ook wordt vermoord komen er alleen maar meer vraagtekens bij. Tot Wassink’s  ergernis komt er ook nog een psychologisch analyticus opdraven om een daderprofiel op te stellen.  Uiteindelijk blijkt er een spoor naar Griekenland te lopen en is het dan niet heel toevallig dat Jeanet’s echtgenoot, Herman, op Griekenland rijdt als vrachtwagenchauffeur? Het publiek wordt regelmatig op het verkeerde been gezet en zal zich tot op het laatst afvragen wie het gedaan heeft en waarom.  Uiteindelijk echter  weet alleen het publiek hoe de vork in de steel zit.

Het stuk wordt gespeeld op zaterdagen  8 en 15 februari en vrijdag 14 februari in De Schakel te Hooge Mierde. Kaarten zijn á € 7,50 telefonisch te bestellen op nr 06-30851326