NL DOET voor het goede doel

Natuurwerkdag Buiten

Maart 2017

Met een spons in haar hand veegt ze het groen van de grote terraspotten af. Het water krijgt een kleurtje als ze de doek uitwringt. ‘Een dagje arbeid om de tuin zomer-klaar te maken doet me goed,’ zegt Mieke Maas. In het dagelijkse leven is ze adviseur particulieren bij Rabobank De Kempen, maar op de dag van NL-DOET heeft ze een ander doel.

De tuin van zorgatelier Buiten aan de Buitenman in Lage Mierde, ligt er wat desolaat bij in de ochtend van 1 maart. Maar lang zal dat niet meer duren. Als twee groepen en nog een aantal individuele vrijwilligers zich melden, gaan er een twintigtal vrijwilligers aan de slag. ‘We hopen in één dag alles een opknapbeurt te geven, zodat de deelnemers aan het zorgatelier weer van de buitenruimte gebruik kunnen maken,’ legt Marthe Sluiter van het zorgatelier uit. ‘De bloemen- en vlindertuin moet zaaiklaar worden gemaakt, de algen van de potten en de terrastegels verwijderd en het onkruid uit de borders. Ook is het prettig als de stammetjes voor houtbewerking weer op de juiste plek liggen.

Onder de vrijwilligers zijn twee grote groepen te onderscheiden. Allereerst de mannen en vrouwen van Rabobank de Kempen. ‘Wij voelen ons maatschappelijk betrokken in ons werkgebied,’ legt Mieke Maas uit. ‘Wat is er dan mooier om voor zo’n mooi project de handen uit de mouwen te steken?

Een andere club die met meerdere personen de handen uit de mouwen steekt, zijn de leden van de Ladies Circel De kempen. ‘We zijn een club van vrouwen onder de 45 jaar die zich inzetten voor goede doelen,’ legt Alicia Daams uit. ‘Er zijn het jaar rond meerdere projecten waar wij ons voor inzetten en zo’n dag als NL-DOET laten we niet zomaar voorbij gaan. Alicia werkte in het verleden als P&O adviseur, maar om meer voor de opvoeding van haar zoon te betekenen, stapte ze daar uit. ‘Ik weet nu uit eigen ervaring hoe het is als iets niet volgens verwachting verloopt. Dat is met mijn zoon en hier op het zorgatelier zie ik dat ook. Daarom voelt het goed om hier iets te betekenen, ook al is het maar voor één dag.’

Vanuit de binnenruimte houdt Ids Velders (70) uit Lage Mierde de vorderingen bij. Hij ziet dat Theo en Marthe Sluiter alle klussen op briefjes genoteerd hebben. De vrijwilligers bekijken ze en pikken er telkens een klus uit, net zolang tot het hele bord leeg is. ‘Ik stond midden in het leven, tot ik drie jaar terug een hersenbloeding kreeg,’ legt Ids uit. ‘Nu functioneert maar één van mijn armen, waardoor ik veel aangepast moet doen. Twee dagen per week naar het zorgatelier is iets om altijd naar uit te kijken. Dat al die mensen zich een dag voor ons inzetten is super. Dit waardeer ik zeer!

Ids kijkt door het raam naar buiten en ziet daar Myke Graat van de Ladies Circle in een border zitten. Ze snoeit de lavendel en verwijdert het onkruid. ’Ik ben dit werk niet gewend,’ zegt ze met een blos op haar wangen. ‘Toch voelt het goed om dit te doen.’