Twan van Berkel vindt Bram Claassen

Hilverbode jan 2012

Haghorst – zaterdagmiddag 13.30 uur. Er ging een siddering door het publiek toen duidelijk werd dat er een lichaam gelokaliseerd was in de nabijheid van de brug over het Wilhelminakanaal in Haghorst. Vrienden, familieleden maar ook onbekenden die spontaan hun hulp aangeboden hadden, waren zaterdag daar verzameld. Vrienden die te voet de oevers afspeurden, op allerlei manieren werd er uitgekeken.De vondst van het lichaam van de 19-jarige bracht duidelijkheid en maakte een einde aan alle onzekerheid. Emoties kwamen er voor in de plaats en voerden al snel de boventoon toen het besef van het vreselijke nieuws doordrong.

Uiteindelijk was het hobbyvisser Twan van Berkel die de doorslag had gegeven bij de vondst van het lichaam, maar hij kon dat nooit alleen. Samen met de speurhonden, andere vrijwilligers die zich spontaan aanboden, ook de duikers die het water ingingen. Natuurlijk ook de officiele hulpdiensten die tot het uiterste gingen in de zoekactie.

 
 Hoe hecht kan een dorp zijn. Haghorst maakte een week mee die voor altijd in herinnering zal blijven. De vermissing van dorpsgenoot Bram Claassen bracht in elk gezin het besef met zich mee hoe relatief alles is. Een jongeman, in de kracht van zijn leven, die plots van de aardbodem verdwijnt. Onzekerheid, ongeloof en altijd nog ergens een heel klein sprankje hoop.Vrienden, familie en kennissen maar ook totaal onbekenden kamden meerdere malen de oevers van het Wilhelminakanaal uit. Dat deze <I>boze waterader<I> die het dorp doorsnijdt, meer van doen zou hebben met de verdwijning was meer dan vanzelfsprekend. Vanaf het allereerste begin werkte de hulpdiensten onder leiding van burgemeester Ryan Palmen eendrachtig samen. Hand in hand, schouder aan schouder, werkelijk niets werd onbenut gelaten.Zo werden er diverse paragnosten geraadpleegd die op hun beurt kleine tips gaven. De tips varieerden van spartelingen in het water tot de aanwezigheid van een damesfiets, een oplopende brug en een paal met witblauwe kleur in de nabijheid van de stuw. Achteraf speelden ook dit soort zaken mee bij de ontrafeling van de verdwijning. Ook Twan van Berkel (52), inwoner van Boxtel wilde niet werkloos thuis blijven zitten.

 Sonar

 ’Ik had al de hele week met een vreemd gevoel de ontwikkelingen in Haghorst gevolgd.’Als Twan van Berkel kort na de vondst van Bram Claassen terug kijkt kan hij het zelf nog nauwelijks bevatten. ‘Ik ben als wedstrijdvisser vaak op het water. In mijn boot heb ik behoorlijk goede sonarapparatuur waar we baars mee kunnen lokaliseren, elke oneffenheid in het water zien we hiermee. Het zijn net die plekken waar vaak bijzondere zaken aan het oog onttrokken liggen. Toen er gaandeweg de week niets gevonden werd heb ik contact opgenomen met het crisisteam en mijn hulp aangeboden. Het was duidelijk dat elke boei aangegrepen werd, alle hulp was welkom. Toen ik met mijn boot bij het kanaal was, was het eerst even zoeken om de boot in het water te krijgen. De firma Reyrink was daarbij met een grote kraan behulpzaam. Toen we in het water lagen zijn we meteen vanaf de stuw gaan zoeken. We hadden vernomen dat er op diverse plaatsen speurhonden aangeslagen hadden maar daar heb je nog geen zekerheid mee. We waren nog maar amper aan het varen toen we al <I>iets<I> lokaliseerden.

Aan de wal werden de bewegingen van Van Berkel met veel belangstelling gevolgd, ook burgemeester Palmen was daarbij. Na de waarnemingen met de sonar van de wedstrijdvisser  werd het duidelijk dat het gelokaliseerde niet op dezelfde plaats bleef, daarom werd de hulp van Rijkswaterstaat ingeroepen. Een woordvoerder daarover:

‘Door de overvloedige regenval zat er veel stroming in het water. Het is ongelofelijk dat het lichaam eerder niet verder afgedreven is maar het werd duidelijk dat dit nog steeds wel kon gebeuren. Daarom hebben we met spoed de sluis geheel afgesloten om de stroming stil te leggen.’

Hierna konden duikers vrij snel het lichaam naar de kant brengen waarna burgemeester Palmen de familie en later ook de omstanders kon informeren.

Twan van Berkel over de ontknoping van de zoekactie: ‘Het blijft heel dubbel. Ik heb al begrepen van de familie dat ze ontzettend blij zijn nu ze weten waar ze aan toe zijn, hoe erg het nieuws ook is. Ik ben blij dat ik er aan bij heb kunnen dragen. Ik kan me de onzekerheid goed voorstellen, dat gun je niemand.’

Intussen troostten vrienden, kennissen en andere inwoners van Haghorst elkaar. Het besef dat Bram er niet meer is maar ook het einde aan een heftige periode van onzekerheid.

Een woordvoerder van de familie liet weten dat de familie nu een begin kan maken om afscheid te nemen, afscheid dat ongetwijfeld pijn doet. Maar het is altijd beter dan verder te moeten leven in onzekerheid.’

 

@2F:Twan van Berkel raakte als kind verknocht aan het vissen. Hij vist zowel in binnen- als buitenland, soms voor de prijzen maar altijd voor zijn plezier. De klus in Haghorst had hem duidelijk aangegrepen.

 

@2F:Burgemeester Palmen spreekt de omstanders toe na de vondst van het lichaam van Bram Claassen

 

@2F:Een eenzame boei markeert de plaats waar het lichaam gevonden werd.