Netersel blijft trekken met Presto pedale

Edwin Raats vindt zijn meerdere

Kempenaer juni 2013

Er zijn dingen in het leven die voorspelbaar zijn. Netersel kermis in het eerste weekend van juni bijvoorbeeld. Maar ook Edwin Raats die wint op de kermiskoers Presto Pedale. De Helmonder was er van 2008 tot en met 2012 steeds de sterkste in het peloton van amateurs en liefhebbers. Met een zege in Netersel had hij tot maar liefst 399 overwinningen kunnen komen.

Maar het was niet Edwin Raats maar de Belgische Ruben Engelen uit Tessenderlo die de snelste van allemaal was. De 23-jarige Gymleraar ging niet alleen met de eerste prijs naar huis: ook de leidersprijs was zijn deel.

 Wielrennen en Netersel hebben al lange tijd iets met elkaar. Het dorp heeft de jeugdwedstrijd Hel van Netersel en er zijn diverse wielergroepen actief. Een dorpskermis met de klanken van de draaimolen en de geur van de viskraam zijn het decor van weer een Presto Pedale. Enkele dranghekken geven de scheiding met het wielerparcours aan, waar de welbekende speaker Johan Pijnenburg het publiek vermaakt.

De wielersport wordt in Netersel ruimhartig beoefend en met Peter Michiels, Sjors Hooyen en Frank van Hoof waren er ook nu weer de nodige dorpsgenoten in het peloton van de smalle bandjes.

Maar Netersel is meer dan het strakke wielergeweld: Netersel is ook Presto Pedale. Een wielerkoers op gewone fietsen waar het niet alleen om het materiaal gaat. Voor het merendeel Neterselse jongens en meiden, dit keer aangevuld met de selectie van VV Netersel.

Wielermakelaar Wim Vissers had maar liefst negen ploegen aan de start weten te krijgen, waaronder de Tapkratjes en JT techniek Lage Mierde. Het waren deze ploegen die de dienst uitmaakten, daar kon de prijzenploeg van ploegleider Harrie van Hoof dit keer niets aan veranderen.

foto: de finish van de dikkebandenrace

De Van Hoof ploeg had alles gezet op oud winnaar Henri Swaanen, maar die moest dit keer buigen voor het jeugdige geweld. Na een spannende strijd wist Twan van Gorp van JT Techniek Lage Mierde de mannen van de Tapkratjes te verslaan: Rick, Maikel en Martijn MiIchiels werden twee, drie en vier.

vrouwengeweld

Ook voor de dames is de strijd op de dikke banden spannend maar niet om de eerste plaats. Laura Meulenbroeks stond voor de derde maal aan de start en het werd ook haar derde overwinning. De 17-jarige versloeg met ruim verschil Lotte en Irma Waalen.

Terwijl de kruitdampen van de dikke banden optrokken maakten 67 snelle renners zich gereed voor de grote Presto Pedaleprijs. Helmonder Edwin Raats wilde niet te lang afwachten en door zijn toedoen ontstond er al snel een kopgroep van zes renners. Daarbij was Eerselnaar Harold van Gerwen die een sterke indruk maakte. In de strijd om de leidersprijs bleef de Belgische kampioen (bij de liefhebbers) Ruben Engelen Edwin Raats telkens nipt voor. Ook in de eindsprint wist hij zijn wiel twee centimeter eerder over de meet te drukken. Engelen had bij de sprint wel het geluk gehad dat een ploeggenoot van hem de aanval geopend had waardoor Raats had moeten pareren. Dit kostte hem in dit geval de overwinning.

In het spoor van de leiders finishte een compact peloton. ‘Toch ruim 41 gemiddeld op de teller,’ zuchtte veehouder Peter Michiels. Hij was keurig in het peloton gebleven. Zonder specifieke voorbereiding al een goede prestatie van deze oud winnaar.

 Foto1: de start van de dikke banden wedstrijd met de spanning op het gezicht van de deelnemers.