Boek over ontstaan van Jacobus- en Pelgrimshoeve

Fons van der Laan neemt eerste exemplaar in ontvangst

Vaesheimerbode 13 dec 2012


Zaterdag 8 december was een bijzondere dag voor Fons van der Laan, een van de broeders die jarenlang zijn thuis had in Kafarnaüm in de Servatiusstraat. Precies een jaar nadat Harrie Wenting aankondigde een boek te willen schrijven over zijn leven, kreeg hij dat boek in handen.

“Dat gaat toch niet alleen over mij?” waren zijn eerste woorden.

Het siert deze broeder, die zich vanaf 1979 Vessemnaar mag noemen.

Fons was heel zijn leven op weg, een weg die begon in zijn geboorteplaats Assendelft. Vanaf 1953 zette hij de stap naar het klooster, als broeder Ildefons. Later in Vessem werd het voor ieder gewoon Fons.

Hij leerde Harrie Wenting kennen in de periode dat hij als kok in de gehandicaptenzorg werkte en toen hij later te voet naar Santiago vertrok,  bleven ze contact houden.

Weer terug in Vessem was Fons dermate geïnspireerd in wat hij onderweg gezien had, dat hij meer ‘goede werken’ voor anderen wilde doen. Het eigen huis van de congregatie van OL Vrouw aan de Servatiusstraat open stellen als pelgrimshuis bijvoorbeeld. Nu vertrekken daar jaarlijks honderden pelgrims naar Santiago en komen er zo’n 700 jongeren aan bij de jeugdpelgrimage.

Ook de Jacobushoeve, die ooit als kringloopwinkel begon, heeft de stempel van Fons nadrukkelijk meegekregen.

“Maar ik deed het nooit alleen,” haast hij zich telkens te verontschuldigen.

 

Het boek dat Wenting schreef heeft dat in de titel al in zich: ‘Op weg met vele anderen.’

In een biografisch levensverhaal laat de schrijver Fons vertellen over zijn leven dat hij vervolgens in de ik-vorm noteert. De lezer krijgt op deze manier een heel persoonlijk inkijkje in het leven van een broeder, met alle twijfel die daarbij hoort. De ontkerkelijking en uittreden van collega broeders wordt niet uit de weg gegaan.

Henny Houben, voorzitter van de Jacobushoeve, noemt het in een voorwoord de beschrijving van de oorsprong van de Jacobushoeve. Jac Naus, voorzitter van de Pelgrimshoeve, is blij dat tientallen vrijwilligers hun aandeel hebben kunnen leveren in het boek.

Het boek’ Onderweg met vele anderen’  is voor 15 euro te verkrijgen bij de boekenafdeling van de Jacobushoeve. Fons zelf kon tijdens de boekpresentatie nog niet de tijd vinden om boeken te signeren, maar hij heeft toegezegd dat nog ruimschoots goed te gaan maken. Hij is regelmatig aanwezig op zowel de pelgrimshoeve als de Jacobushoeve en als mensen hem treffen wil hij de boeken zeker signeren.

“Ik houd nu toch tijd over,” zegt hij. “Eerder moest ik altijd vertellen over het ontstaan van deze projecten maar nu kunnen de mensen het zelf lezen.”

 

foto: direct na het uitreiken van de Koninklijke Onderscheiding aan Fons vd Laan, speelde de harmonie het Wilhelmus