Zelfbouw scoort hoog bij zeepkistenrace

 ED augustus 2014

 

foto: de groep van Jasper Klessens

Hooge Mierde – Een heftruck die een skelter bovenop een hellingbaan plaatst, waarna deze gelanceerd wordt.  De zelf ontworpen voertuigen hebben de bandjes hard om ze nog sneller te laten gaan. Met een aantal hindernissen op het parcours is de uitdaging compleet.

Voor de vriendengroep van Jasper Klessens had de zeepkistenrace op het zomerspektakel in Hooge Mierde alles in zich. Voorafgaand aan de eerste run waren er even knikkende knieën, maar toen het voertuig ging rollen, gingen ook echt alle remmen los.

“Dit is gaaf. Echt, het allerleukste,” glundert Jens Verhagen, een van de vier. Hij mocht bij de eerste afdaling het stuur in handen nemen. “Maar we wisselen gewoon af zodat we bij vier afdalingen allemaal aan de beurt komen,” legt hij uit.

Zijn vrienden Joost Jansen (10), Jasper Klessens (11 en Thijs van Gisbergen (11) zijn al even enthousiast. “We hebben vorig jaar ook al meegedaan,” legt Jasper uit. Dit jaar was de uitdaging om het voertuig nog sneller te maken. We zijn duidelijk niet voor een mooie uitvoering gegaan, wel voor een snelle tijd!

De creatie die de vier samen met hun vaders gebouwd hebben ziet er uit als een vierkante bak met vier wielen en een stuur. De vier vrienden kwamen uit in de tienerklasse, de driewielers ontgroeit, maar nog net te jong voor de open klasse.

”Zomerspektakel is voor ons hét moment van de ontmoeting,” zegt Ben van de Borne van carnavalsvereniging de Haoiboerkes. “Twee jaar terug was het een van de activiteiten in ons jubileumjaar, maar dit smaakte naar meer. Nu kan elke vriendengroep de uitdaging aan gaan.”

Waar bij de jongste groep de ouders nog geheel de regie hebben, bij de constructie van het voertuig, verandert dat al een stapje hoger in de skeltergroep. Bij de jongeren vanaf 11 jaar knutselen de tieners al volop mee. “De vaders hebben het laswerk gedaan, maar het schilderwerk hebben wij met vieren gedaan,” zegt Jasper Klessens.

Voor de vrienden Ruud Tops en Joris Vissers (beiden 12) geldt hetzelfde. “De vaders het constructiewerk en wij het schilderwerk en de afwerking,” zegt Ruud. Hij en zijn vriend Joris kozen voor een futuristische uitvoering: een lang voertuig dat iets weg heeft van een ligfiets, afgewerkt met felle kleuren.

Nadat ze met een heftruck op de vijf meter hoge schans zijn gehesen gaan de bolides los. Bij de tweede run moeten er ringen gestoken worden. Door een manoeuvre van de bestuurder gaat het karretje Van Ruud Tops en Joris Vissers bijna op zijn kant.

“Veiligheid boven al,” roept speaker Jeroen van den Borne die de toeschouwers achter de dranghekken houdt om de waaghalzen ruim baan te geven.

 

foto: Ruud Tops en Joris Vissers

Uitslagen:

Categorie driewielers:

1 Krijn Willems

2 Meeke van de Borne

3 May Britt Timmermans

Categorie skelters

1 Bart Tops

2 Kurt van Raak

3 Job van der Gouw

Categorie jongeren

1 groep Jasper Klessens

2 Joris Vissers en Ruud Tops

3 Jens Michiels en Stijn Kramer

Volwassenen

1 Marcel Michiels en Joris Kramer

2 Eric Klessens en Maurice Verhagen

3 Mark Visser en Johnny van Raak