Project Vincent breed opgezet

 ED/BRADA december 2011

 

Lage Mierde – Bij de kunstexpositie die op 10 en 11 december in basisschool D’n Opstap en De Ster wordt georganiseerd staat een schilderij centraal waar 180 personen aan meewerkten. Onder hen alle 172 leerlingen van basisschool D’n Opstap . Het mega-doek is de grote trekker in de expositie waar daarnaast nog zo’n dertig amateurschilders aan deelnemen.

Maaike Hendriks-Schunck begeleidde de leerlingen bij de mega-creatie waarin Vincent van Gogh zelf in zijn werkomgeving uitgebeeld wordt.

“We willen in Lage Mierde, vanuit cultuurgroep ‘Lage Mierde Bruist’ door het jaar heen een aantal grote kunstvormen uitwerken. Na muziek en toneel ligt nu de nadruk op de beeldende kunst. We wilden méér doen dan alleen maar een schilderij maken. Toen er samen met de school het idee kwam om te beginnen met het levensverhaal van Van Gogh was dat een schot in de roos. Voordat de leerlingen gingen schilderen verdiepten ze zich al in het leven van Van Goch, op het moment dat de kinderen de verfkwast in hun handen kregen waren ze al dolenthousiast en dat enthousiasme is daarna alleen nog maar toegenomen.”

Het resultaat is een werk van  zes bij drie meter dat op een prominente plaats in De Brede school plus komt te hangen. Bij aanvang van de expositie wordt het door de kunstenaars samen met cultuurwethouder Stefan Wouters  onthuld: zaterdag 10 december om 13.00 uur. Daarna zijn alle werken een heel weekend lang te bewonderen: zaterdags van 13.00-17.00 uur en op zondag al vanaf 11.00 uur.

“We willen het grote schilderij daarna nog een jaar lang laten hangen en wie weet krijgt het daarna nog wel een volgende bestemming,” meldt Maaike. “Het is mooi wat zo’n werk los maakt. Onze cultuurgroep hebben we ooit gedoopt tot ‘Lage Mierde bruist’ en dat was ook wat er gebeurde. De kinderen kleurden vooraf ingetekende lijnen in en ze voelden zich allemaal  Van Gogh. Het was overigens al een flinke klus om de lijnen op de juiste wijze op de 180 doeken te krijgen maar met hulp en goede voorbereiding is het gelukt. Het resultaat is nog mooier dan we verwacht hadden.

 

 

 

 

De expositie is gedoopt tot’Kunst uit Lage Mierde’. Te zien in Brede School en De Ster aan de Broekkant op zaterdag 10 en zondag 11 december.