Vera Hofman eenmalig orkest met bijzondere opdracht

Mei 2017

Een opleiding volgen tot Master HAFA (harmonie en fanfare). Het is voor de 25-jarige Vera Hofman de ultieme wens. Afgelopen dinsdag legde ze met een zelf samengesteld orkest de proeve van bekwaamheid af waarmee ze toegelaten hoopt te worden tot die opleiding. Zaterdag 27 mei geeft ze met het orkest een uniek eenmalig concert.

De Tilburgse Vera Hofmans had voor haar toelatingstest een gelegenheidsorkest samengesteld van maar liefst 75 muzikanten. Muziek betekent veel in het leven van haar. Ze studeerde op het conservatorium in Maastricht en Tilburg en naast harmonie ONA dirigeert ze nog ook nog een seniorenorkest in Eindhoven. Alsof het nog niet genoeg is, studeert ze binnenkort af als Master fluit.

Voor de toelatingstest van dinsdag, had ze de lat hoog gelegd.

‘Vanuit ONA kon ik twintig muzikanten vinden die de stukken mee kunnen spelen. Ik ging op zoek bij de orkesten in de regio, maar ook in mijn eigen kennissenkring. Het gaat er daarbij ook om, om alle posities in het orkest bemand te krijgen.

Nadat ik het orkest had samengesteld ben ik zelf een aantal muziekstukken gaan bewerken. Ik heb gekozen voor een vlot en populair repertoire. Het hart van het optreden is een compilatie uit de musical Miss Saigon.’

Omdat de leden van het orkest voor een groot deel nieuw voor elkaar zijn, was het al een klus om alle neuzen dezelfde kant uit te krijgen. Er waren zaterdagen dat we de hele dag repeteerden. Ik weet dat ik dan veel van de muzikanten vraag.

Het eenmalig extra concert is op zaterdag 27 mei vanaf 19.30 uur in zaal De Ster. Het is gratis toegankelijk voor het publiek.