Genoemd als verdachte in zaak Miet van Bommel

Tinus van Zandvoort

december 2016

Op zaterdagavond 15 november 2008 rijden twee heren in een gestolen auto in Eindhoven als de politie hen in het vizier krijgt. Nadat de mannen klem worden gereden in de Henricus Turkenstraat in Eindhoven wilden de agenten de autodieven aanhouden. Omdat het duo weg wilde rijden, schoten de agenten op de auto en de benen van de bestuurder, de 52-jarige Tinus van Zandvoort. Hij overlijdt aan zijn verwondingen. De bijrijder raakt niet gewond.

Onderzoek

De hoofdofficier van het Openbaar Ministerie te ‘s-Hertogenbosch heeft op grond van de onderzoeksresultaten van het Rijksrechercheonderzoek geoordeeld dat de twee politieambtenaren, die op 15 november 2008 in de Henricus Turkenstraat in Eindhoven betrokken waren bij een dodelijk schietincident, niet worden vervolgd.

Op 15 november 2008 zagen de beide politieambtenaren twee mannen rijden in een gestolen personenauto. De twee mannen werden verdacht van diverse autodiefstallen en gewapende overvallen in de regio Eindhoven. De politieambtenaren wilden de verdachten aanhouden en één van de politieambtenaren opende daarom het linker voorportier van de personenauto. De verdachte bestuurder probeerde een aanhouding te voorkomen door hard achteruit op de politieauto in te rijden. Vervolgens reed de bestuurder vooruit weg, waarop één politieambtenaar tweemaal op de benen van de verdachte bestuurder heeft geschoten en hem daarbij dodelijk in het lichaam trof. De andere politieambtenaar heeft op de rechterwielen van de personenauto geschoten. De overleden bestuurder was een 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Op het moment dat de politieambtenaren op de verdachte en het voertuig schoten was er ten aanzien van de inzittenden van de personenauto sprake van verdenking van strafbare feiten en was uitstel van een aanhouding een onaanvaardbaar risico voor de rechtsorde. In de personenauto werden een pistool en een mes aangetroffen. De toepassing van het door de politieambtenaren gebruikte geweld is dan ook gerechtvaardigd. Er zal geen strafvervolging worden ingesteld tegen de betrokken politieambtenaren.

Miet van Bommel werd in 1992 vermoord in haar café in Bladel