Kerstviering Hooge Mierde vangt verloren zielen op

 ED december 2014

 Hooge Mierde – Nee, het is geen dienst die de Heilige mis vervangt en nee het is niet om de reguliere kerkgangers tot iets anders te bewegen. Maar de kerstviering die een werkgroep van vrijwilligers in gemeenschapshuis De schakel te Hooge Mierde vierde,  wist op tweede kerstdag wel alle stoelen bezet. Tussen de 250 bezoekers zat ook behoorlijk wat jeugd. Samen met het 40-koppige KBO-koor De Vrolijke noot werd er uit volle borst meegezongen.

Ineke Jongen, die het initiatief nam om de kerstviering in De Schakel te vieren, was het een doorn in het oog dat het KBO-koor in de parochiekerk niet meer op het altaar mocht. “Van pastoor van Roosmalen kregen ze een plekje toebedeeld aan de zijkant van de kerk. Dat is een koor onwaardig want dan is er nauwelijks interactie met het publiek mogelijk.”

Het koor, met dirigente Margot Buylinkx, stond in de Schakel niet op, maar vóór het podium, op aanraak afstand van het publiek. Met organiste Anne Schaeffer daar nog tussenin, kwam de muzikale beleving wel erg dicht bij. Het publiek zag de teksten op een groot scherm meelopen en de samenzang klonk zeer intens.

“Hier hoopten we op,” zegt Frans Wouters, een van de vrijwilligers die de dienst mee opzette. “Velen van ons waren tientallen jaren als vrijwilliger in de parochie actief. We verzorgden de avondwake, gezinsvieringen en wat al niet meer. Nu krijgen we daar te horen dat we daarvoor niet meer welkom zijn. Dat is wel vreemd, want in zijn publicaties benoemd de pastoor nog steeds dat er een tekort aan vrijwilligers is. Maar als wij ons melden maakt hij er geen gebruik van.”

Wouters en ook de andere werkgroep leden, laten duidelijk merken dat ze hun buik vol hebben van de eigenzinnige Van Roosmalen. De viering die ze zelf organiseren kunnen ze naar eigen inzicht inrichten. Bij het afroepen van de overledenen worden nu ook alle dorpsgenoten genoemd die het afgelopen jaar overleden zijn, en een geen selectie die aan de normen van de pastoor voldoet.

Tijdens de viering in De Schakel worden moderne en traditionele kerstverhalen afgewisseld. Een deel van de verhalen werden ook door kinderen voorgelezen, zoals door Sam Rens en Eva Smolders.

Jan en zijn vrouw Mieke Lemmens uit Reusel pakken het nieuwe initiatief kort samen. “Op deze manier komt de beleving weer terug,” zegt Jan. “Kerstmis vier je samen en door met het koor mee te zingen, voelen wij dit ‘samen’ intens.”