Wat vier Japanse tekens kunnen zeggen.
Mark van Abeelen draagt het verhaal verder uit
 
Januari 2019
 
 
De ruim 500 deelnemers aan de Vrijthof-Vrijthof ATB tocht die onlangs hun wielershirt bestelden, waren verrast toen ze achter op hun kraag een speciale boodschap tegen kwamen. Vier Japanse tekens leken iets uit te drukken, maar omdat het Japans van de gemiddelde ATB fietsers niet zo goed is, leverde het veel vraagtekens op.
Tijd voor Mark van Abeelen om een tipje van de sluier op te lichten. Hij weet er meer van, want hij is de hoeder van een wel heel speciaal verhaal hierover.
Als Mark begint te praten over de vier tekens, moet hij eerst even slikken. De emotie achter de tekens maakt wel duidelijk dat het voor hem een beladen iets is, nu vier maanden na de dood van zijn vrouw Andrea
,,De vier Japanse tekens op de kraag van het wielershirt dat alle deelnemers aan de Vrijthof-Vrijthof challenge krijgen, is een zeer persoonlijke aanvulling van mij en mijn broer Willem, die door de organisatie van de ATB-Challenge overgenomen is in het shirtontwerp.
In december 2017 kreeg mijn vrouw Andrea de diagnose kanker, het was slechts twee jaar na de dood van mijn vader door diezelfde ziekte. Andrea's vooruitzichten waren van meet af aan zeer negatief. Beter worden zat er al meteen niet meer in en alleen met geluk zou ze nog wat kwaliteit en kwantiteit van leven krijgen. Ze heeft 10 maanden hard gevochten, maar het zo gewenste geluk zat er voor haar niet in. Tien maanden lang heeft ze er alles aan gedaan om langer bij haar gezin, familie en vrienden te mogen blijven. Het mocht niet baten en ze stierf op 26 september 2018 op 41 jarige leeftijd.
Gedurende haar ziekte is het idee van de Vrijthof Challenge ontstaan, om op deze manier iets te doen voor het KWF, zodat naasten die zoiets ook overkomt, meer kansen krijgen om te overleven.
Het idee van de Japanse tekens was nog van Andrea zelf, zij heeft er zich voor ingezet om het als een logo te ontwerpen, creatief als ze was! Ze vond het wel heel moeilijk, omdat ze wist dat ze het eindresultaat zelf niet meer mee zou zien.
Andrea droeg de vier tekens uit het door haar zo geliefde Japan altijd bij zich. Ze stellen de vier jaargetijden voor; lente, zomer, herfst en winter. Deze karakters waren de rode draad bij het afscheid van haar en ze zullen altijd weer warme herinneringen oproepen. Andrea heeft het ontwerp van de shirts nog net kunnen zien en ze was erg onder de indruk van het idee dat op 20 april van dit jaar meer dan 500 fietsers met haar tekst op de kleding een gigantische berg geld bij elkaar gaan trappen voor het KWF.
Ik en mijn gezin, we missen Andrea nog iedere dag, maar zijn erg dankbaar en gemotiveerd om dit gemis als voedingsbodem te gebruiken. Om zo een significant bedrag bij elkaar te brengen voor het KWF en zo het lot wat haar trof, voor anderen zoveel mogelijk te voorkomen.”
De voorbereiding van de Vrijthof-Vrijthof ATB Challenge is op dit moment geheel op stoom. Naast de ruim 500 atb’ers gaat er in Maastricht ook al een groep wandelaars van start die de tocht in vier dagen tijd gaan lopen. Onlangs hebben ook de lange-afstandlopers van Achil aangekondigd de 150 kilometer ook als tweedaagse rennend af te gaan leggen. Er komt ook een kids-versie, waarbij dichterbij gestart wordt, maar waarbij de finish gelijktijdig op het Vrijthof plaats vindt.
Hierdoor wordt paas-zaterdag 2019 een heel bijzondere in Hilvarenbeek. Aan de ene kant van het dorp is dan het Fier-festival en op hartje Vrijthof is vanaf 14.00 uur de finish van de vrijthof-Vrijthof Challenge. Op een megascherm kunnen de bezoekers daar de tocht live volgen, met onder andere  rechtstreekse beelden van de deelnemers onderweg.
Voor meer informatie over de tocht: www.vrijthofvrijthof.nl