Weidevogelbescherming van nest gejaagd

 ED april 2015

 

Reusel-De Mierden – De werkgroep Weidevogelbescherming Reusel-De Mierden zoekt een nieuw onderkomen nu ze binnen enkele maanden hun verenigingsruimte moeten verlaten. Jan van Gompel van de vogelwerkgroep zit nog net niet met de handen in het haar, maar de tijd om een oplossing te vinden dringt.

“We hebben van de gemeente te horen gekregen dat we uiterlijk 1 juli vertrokken moeten zijn uit het oude gemeentehuis aan de Groeneweg 1A in Reusel, omdat het gebouw  een andere bestemming krijgt. Mogelijk gaat het zelfs plat, hebben we gehoord. We hebben nu in diverse bladen oproepen geplaatst om aan ruimte te komen, maar het is net nu een drukke tijd voor ons omdat het broedseizoen begonnen is waardoor alle leden vrijwel dagelijks op pad zijn. We hebben tot nu toe één reactie gehad naar aanleiding van onze oproep, maar de aangeboden ruimte bleek te klein te zijn.”

De Weidevogelbescherming gebruikt nu een ruimte op de eerste verdieping van het oude gemeentehuis en heeft daarnaast een aanhanger en gereedschappen elders gestald.

“Onze voorkeur gaat uit naar een ruimte waar we alles bij elkaar hebben,” zegt Van Gompel. “We hebben af en toe bijeenkomsten voor onze leden en geven ook lezingen. Daarnaast verzorgen we workshops, zoals nestkasten maken. Uiteraard hebben we ook een archief waar we onze waarnemingen opslaan.”

In de zoektocht naar nieuwe ruimte, gingen de vogelvrienden ook langs bij het nieuwe verenigingsgebouw dat op dit moment verrijst op de voormalige gemeentewerf in Reusel. Volgens Van Gompel is het nadeel dat dit ook slechts een tijdelijke voorziening is, daarom kijken de vogelaars nog even verder.

De weidevogelbescherming Reusel-De Mierden heeft met zo’n zestig boeren afspraken gemaakt om op de weides en landbouwgronden nesten te zoeken en deze vervolgens te beschermen. De vrijwilligers ontmoeten steeds meer medewerking van de boeren, van het markeren van de nesten, tot melden als er geploegd gaat worden, zodat de nesten met eieren verplaatst kunnen worden.

Particulieren die een ruimte ter beschikking hebben kunnen contact opnemen met Jan van Gompel (0497-66642874) of Piet Peijs (0497-643317)

 

Foto: de Reuselse vogelbeschermers zien een gestage ontwikkeling waarbij soorten als de grutto en de kievit minder waargenomen worden, terwijl andere soorten, zoals de van origine stranvogel de scholekster (hier op de foto als de jongen net uit het ei komen) steeds meer voorkomt op het platteland.