Brabants mooiste vogel met de schrik vrij

 ED november 2014

 

Hooge Mierde - Vogelvereniging Zang en Kleur uit Hooge Mierde organiseert op 15 en 16 november het Open Brabants Kampioenschap voor siervogels. De vogeltentoonstelling neemt de plaats in van de jaarlijkse internationale vogelshow.

Na 14 jaar een Internationale vogelshow te hebben georganiseerd, gaan de vogelkwekers nu verder met het Open Brabants Kampioenschap. Hier kunnen nog steeds vogelkwekers uit binnen- en buitenland aan deelnemen, dit jaar worden de vogels geshowd door 52 inzenders uit Nederland en België. De vogelshow gaat ook van een drie- naar een tweedaagse.

In gemeenschapshuis De Schakel in Hooge Mierde komen een weekend lang 700 vogels, van kleurkanaries, parkieten en andere papegaaiachtigen, tot tropische en Europese cultuurvogels bij elkaar. Ze worden gekeurd door negen keurmeesters, waarbij gelet wordt op kleur, houding, conditie, tekening, vorm en bevedering. 

De tentoonstelling levert een eindwinnaar op, die op weg naar huis gezelschap krijgt van een half varken, de hoofdprijs van de show.

De Show is geopend op zaterdag 15 november van 14.00 tot 22.00 uur en op zondag 16 november van 09.00 tot 16.00 uur en de entree is gratis.

Tijdens de openingsuren op zaterdag, en op zondagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur, is er tevens een vogelbeurs, waar vogels van eigenaar kunnen wisselen.

Met de schrik vrij 

Bij het eerste Brabants kampioenschap voor siervogels dat in Hooge Mierde zondag georganiseerd werd overheerste een dubbel gevoel. Na de euforie van de mooie tentoonstelling en gelukkige prijswinnaars, dreigde op het einde van het vogelweekend een verlengd verblijf met een ophokplicht in gemeenscchapshuis De Schakel. Als de vogels onder deze maatregel kwamen te vallen zou het verblijf met 72 uur verlengd worden: tot woensdagavond.

Op zondagmiddag om 16.00 uur kwam echter het verlossende telefoontje dat vogels van een vogelshow op deze zondag, nog wel naar huis vervoer mochten gaan worden.

Op de vogelshow waren 700 vogels te bezichtigen, velen van zeer hoge kwaliteit: er werd maar liefst 57 keer goud behaald door de inzenders. Verder nog veel keer zilver en brons.

De hoofdprijs, het half varken voor de beste vogel van de  show, ( de Brabants Kampioen) was voor Jo van den Aker uit Oirschot met een kanarie Rood Hij kreeg voor zijn diertje 93 punten en  mag zich Brabants kampioen noemen . Van den Aker toonde ook de mooiste lipochroom kanarie terwijl de beste melanine kanarie was van J. Giebels uit Weert.

 Overige prijswinnaars per categorie:

Mozaïekkanarie van J.Oppers uit Eersel,

Postuurkanarie van A. van Engeland uit Luijksgestel

Kromsnavel van Marc Peeters uit Weelde (Belgie),

Tropische vogels van P. de Lepper uit Hilvarenbeek en J.Vingerhoets uit Bergeijk.

Duif van A.Smolders uit Lage Mierde

Cultuurvogel, een goudvink huismus phaeo van P.Rombouts uit Steensel.