1 februari 2012

Het kwik zakt tot ver onder nul en evenredig stijgt de schaatskoorts. Het is ditmaal lang tevoren aangekondigt en nog voordat er ook maar één meter geschaatst is wordt er al volop gespeculeerd over de mogelijkheden die het gaat geven. Marathonrijders worden in Oostenrijk opgezocht en dichter bij huis kijk ik naar de ijsaangroei in de vijver.

De weersite van het knmi is op dit moment de best bekeken pagina, de eerst komende zes dagen wordt onveranderd mooi vriesweer voorspelt: snachts -10 en overdag 2-4 graden onder nul. De ommekeer zou kunnen liggen bij mandag 6 februari. Ik interview Piet Haest, de ijsmeester van De Flaes en hij kondigt een jacht op de te vroege schaatser aan (zie artikel hierover op deze site).

Vandaag even de startkaarten van de Friesche Elfsteden en Overijsselsemerentocht gecheckt. Beiden liggen klaar. Bij de elfsteden heb ik alleen een belachelijk late startgroep: 12. Dat wordt starten in de achterhoede en savonds in het donker rijden. áls hij komt.

2 februari

De berichten over aanhoudende kou houden aan. Morgen beetje sneeuw voorspelt. De spanning ligt over ruim een week:  blijft de kou aanhouden of niet. Morgenvroeg (vrijdag) voor het eerst het ijs van De Flaes op. De berichten over de Overijsselse Merentocht worden hoopvoller....

vrijdag 3 febr

Vandaag voor het eerst het natuurijs 'geprefd' op De Flaes. Schitterend diepzwart ijs. Samen met Ton Kluitmans de nodige rondjes gedraaid, er is een ronde van 1.5 km uitgezet. het ligt overal dicht, enkele 'verkenners'  hebben ook geheel achterste deel verkend, het was te doen. Morgen wordt het volle bak, hopen dat de sneeuw meevalt.

Weersvoorspelling geeft t/m woensdag 8 febr strenge vorst, de week daarna 60% kans op voortzetting winterweer. Als dat waar is.....

4 febr

De thermometer geeft hier -17 aan en de voorspellingen zijn eensluidend: nog minstens een week strenge vorst, daarna mogelijk voortzetting van dit weertype. Moet dan niet half Friesland met een sneeuwschep dé route op? Hebben ze een keer de kans op zo'n tocht, blokkeert een lullige 5 cm sneeuw de ijsaangroei. Hup 200 man ieder een kilometer organiseren, dat moet in een dag te doen zijn. Voor mijn part 2000 man ieder 1oo meter. Anders maar fff naarBrabant bellen, dan regelen we hier 20.000 man voor ieder 10 meter!!! Hoezo Friesland Boppe??

zondag 5 febr

Vanmorgen al vroeg op knmi.nl. Er wordt over een week nog steeds -15 voorspelt.Als het nu niet komt komt het nooit weer. Het is zoals een oud schaatser ooit zei: elke dag komt de volgende tocht een dag dichterbij. Vandaag beginnen met het regelen van een slaapplek. Het meest lastige is de datum. Zal lin de loop van deze wk wel duidelijk worden. Naar verwachting zal Overijsselsemerentocht eerder gereden kunnen worden. Ik heb hier vrijdag 10-2 al vast voor vrij gemaakt  in mijn agenda. Vandaag weer kilometers maken op de Flaes, ook op zoek naar een paar reserve schaatsen.....

 Vervolg 5 febr

De Rayonhoofden zijn inderdaad bijeen. Vandaag meteen slaapplaats geregeld. ik houdt het op a.s. zondag 12 febr. Fryslan here we come.

Maandag 6 febr

Heel NL lijkt te ontploffen, 11steden gekte slaat toe nu raynhoofden hun hoofd naar elkaar toegebogen hebben. Vandaag en morgen nog maar ff werken, woe deel van de route verkennen, zoek daar nog wat maten voor. Voorbereiding zit op koes. 

later meer..