Talent naar de top

Harrie Smolders naar wereldruiterspelen
 
Trompetter Kempenland 2007
 
Hooge Mierde - In het weekend van 17-20 augustus wordt op het landgoed van Jan Tops in Valkenswaard het laatste weekend van Het Horse Festival 2006 gehouden. De topruiters hebben hier nog één mogelijkheid voor een generale repetitie want een week later staan ze aan de start in Aken bij de Wereldruiterspelen. Onder de deelnemers in Valkenswaard is Mierdenaar Harrie Smolders (26) en hij is samen met Albert Zoer en Gerko Schrõder al geruime tijd zeker van deelname in Aken.
Harrie Smolders zag de afgelopen tijd zijn ster snel rijzen en samen met Gerko Schrõder is hij de exponent van de nieuwe generatie ruiters die Nederland op dit moment heeft.
Nederland kon jarenlang meedraaien in de subtop van de springsport met af en toe een uitschieter zoals bij de Olympische spelen maar bondscoach Rob Ehrens kan nu met tevredenheid vaststellen hoe de jonkies zich aan het waar maken zijn.
 
In de stal van zijn vader aan de Neterselsedijk in Lage Mierde checkt Harrie nog de laatste paarden. Hij heeft er al een lange werkdag opzitten maar een beroepsruiter telt zijn uren nooit, zo merken we al snel. ‘Kijk, deze is van mijzelf,’ wijst hij met enige trots. Het paard dat hij aanwijst is niet het paard Exquis oliver-Q want die staat in een handelsstal in het Belgische Grobbendonk, onder Antwerpen. Harrie berijdt daar in de stal van Axel Verlooyen de beste paarden. Een landgoed van negen hectare, zo’n 25 stallen en tientallen paarden. Harrie is degene die er de beste paarden onder het zadel heeft. ‘Iedereen ondersteunt er wel op een of andere manier mijn prestaties,’ zegt hij. ‘Van de groom die het paard zadelt tot de vrouw van de eigenaar die de vliegtickets regelt. Alles in het teken van de top die ik er kan bereiken’.
 
Lage Mierde
 
Wie denkt dat de sportcarrière van Harrie Smolders enkel uit paardensport bestond ziet toch echt zijn voetbal bij VV Netersel over het hoofd. Jawel, hij was er tot aan de C-jeugd de lokale hoop maar toen zijn zus Caroline op een grotere pony ging rijden dreigde vader Toon Smolders de oude <I>Smurf<I> te verkopen. Harrie kende het paardje en had gezien wat voor pit erin zat. Vanaf het moment dat hij op de rug van de pony klom wou hij winnen. ‘Vanaf het eerste begin wilde ik trainen om zondags dat oranje lint te winnen,’ zegt hij met een blik op een enorme prijzenkast die bij zijn ouders een hele wand vult. ‘tja, van het een kwam het ander,’ grinnikt hij. ‘Ik ging regionale concoursen rijden en het ging me goed af. Ik kreeg een groter paard en toen ik van de Havo kwam twijfelde ik wat te doen. Ik kreeg toen een kans om bij Johan Heins, de toenmalige bondscoach te gaan rijden.’
Daar, ver weg van de veilige thuishaven, kreeg hij een goede leerschool. Heins zou in vier jaar tijd elke oefensprong van de jonge ruiter zien waardoor hij zich optimaal ontwikkelde. ‘Ongelofelijk wat een coaching heb ik daar gehad’, zegt Harrie, terug kijkend.
Maar na vier jaar verkocht Heins de beste paarden waar Harrie nationaal goed op begon te presteren. ‘Van hem uit gezien logisch, maar voor mij voelde het niet goed,’ zegt hij.
Zijn prestaties waren inmiddels dermate goed dat hij op tal van plaatsen kon beginnen. Hij koos voor een vervolg in België waar de veertiger Axel Verlooyen een handelsstal drijft.
 
Japanner
 
In Grobbendonk zag Harrie al snel dat het beste paard dat er stond in handen was van een Japanner. Deze Ayuichy Obata nam met Exquis Oliver-Q deel aan de Olympische spelen in Athene en Harrie had de eer om hem daar te vergezellen. De combinatie haalde het einde van het toernooi niet maar Harrie had er wel zijn ogen goed de kost gegeven. Deze entourage, en wie weet ooit met dit paard….
Nu, twee jaar later, is het paard Exquis Oliver-Q gekocht door een private investeerder en heeft Harrie de garantie dat hij hem op alle topwedstrijden uit mag brengen. In de wetenschap dat over twee jaar Beijing eraan komt weet hij dat er nog alles mogelijk is…
 
Nederlander
 
Wie zich de namen van Franke Sloothaak en Jos Lansink nog herinnerd weet dat ook topruiters wel eens over kunnen stappen van nationaliteit. Zodra dit bij Harrie Smolders aan de orde komt moet hij er om lachen. Niet dat het onderwerp nooit serieus op tafel lag. ‘In diverse Belgische bladen werd het eerder al gesuggereerd,’ zegt hij. Uitsluiten doet hij niets, ‘maar voorlopig is het nog niet serieus aan de orde,’ zo stelt hij zijn Nederlandse fans gerust.  
Vooralsnog is er zijn uitverkiezing in het Nederlandse team, iets wat hij te danken heeft aan de goede prestaties op die momenten dat de bondscoach dit ook van hem eiste. Opvallende prestaties leverde hij dit jaar op het CHIO in Aken waar hij een rubriek won, de super Leage in Rome, waar hij Nederland in de A-poule hield en natuurlijk het NK waar hij enkel Gerko Schrõder voor hoefde te laten gaan. Bij het NK wou de bondscoach alle topcombinaties aan de start zien waardoor het een mooie en spannende wedstrijd werd. De tickets die er voor Aken gereed lagen voor de beste ruiters waren een extraatje waar iedereen wel wat extra voor wou doen. Nu zijn startplaats veilig gesteld is kan hij ontspannen naar Aken toewerken. Harrie ziet de Nederlandse ploeg daar in het landenklassement meedoen voor een bronzen plek na Duitsland en de Verenigde Staten. Maar onderschat hij zijn eigen generatie ruiters dan niet?
‘Het luistert allemaal erg precies,’ zo analyseert hij. ‘Het paard kan iets mankeren, ik kan uit vorm raken of wat dan ook’.
Wie denkt dat een topruiter nog dagelijks aan de fitness apparatuur hangt heeft het mis. ‘Ik heb genoeg aan de uren dat ik op het paard zit.Zo’n dertig uur per week direct in het zadel en dan alles daaromheen nog’.
 
Nieuwe generatie
 
In Valkenswaard staat in het weekend van 20 augustus nog het Internationaal concours op het programma. Smolders reed er in het eerste weekend een paard in de lichte tour waar hij als tweede eindigde. In het afsluitende weekend wil hij op zijn favoriet Exquis Oliver-Q uitkomen om hem aan een laatste test voor Aken te onderwerpen. Na dit weekend zal ook bekend worden gemaakt wie daar samen met hem, Schrõder en Zoer de landenploeg vormt.
‘Het is een mooie wereld maar ook een wereld waar je niets kado krijgt,’ weet Harrie Smolders. Hoe het er in de Hippische wereld aan de toe gaat wordt op dit moment vastgelegd in een documentaire waar Harrie gedurende langere tijd gevolgd wordt.
Hij durft te stellen dat je enkel in de top twintig van de wereld met het prijzengeld de boterham kunt verdienen. Voor de rest is het een kwestie van handel, lesgeven en veel uren maken. Zelf staat hij op dit moment op de 54-ste plaats op de wereldranglijst en heel voorzichtig kijkt hij daar naar boven.
Maar wie weet kan hij binnenkort een keer naar beneden kijken. Wellicht als hij ergens heel hoog op een podium staat….
Maar druk wil Harrie zich vooralsnog niet opleggen. Hij woont sinds kort in het andere Mierde: Hooge Mierde, samen met zijn vriendin Inge. Nog niet eens ver van die andere hippische topper Imke Schellekens. Twee jonge ruiters, weliswaar in een andere discipline, maar toch die overeenkomsten. De nieuwe generatie komt er nadrukkelijk aan.
 
In 2007 werd Harrie om onduidelijke redenen gepasseerd voor het WK, nadat hij tweede werd bij het NK. Het Nederlands teem veroverde in Aken de wereldtitel met Harrie Smolders als eerste reserve op de bank.
In 2008 werd hij opnieuw gepasseerd, nu voor de Olympische spelen.
Een jaar later, in 2009, revancheerde hij zich met zijn deelname in het Nederlands team tweede aan het EK. Mede door zijn prestatie werd de zilveren medaille behaald.
HW