Vrachtkar wordt Koster

Heropening voor Reusel kermis

 

ED  augustus 2011

 

Reusel – Café-zaal De Vrachtkar aan de Wilhelminalaan in Reusel gaat een doorstart maken, zoveel is zeker. Het pand dat onlangs van eigenaar wisselde, krijgt in Joost Daniëls (43) een tijdelijk uitbater, met Reusel kermis moet de gezelligheid weer terug zijn. De nieuwe eigenaren Wim van der Heijden en Cees van de Sande doen er achter de schermen alles aan om de laatste obstakels op te ruimen terwijl Daniels al druk in de weer is om de artiesten te boeken. Het belooft weer een ouderwets feestprogramma te worden in het tweede weekend van september.

 

De deur staat weer uitnodigend open, binnen bij de eerste bar ligt de kleur bruin als een warme deken over het interieur. In de immens grote zaal staren de stoelpoten naar het plafond, het parket van de dansvloer wordt weer glimmend opgeboend.

Café zaal de Vrachtkar was vroeger net als veel andere Reuselse café s eigendom van de familie Kaethoven.  Toen Naan Kaethoven met Toon van Lierop trouwde kwam deze familienaam achter de bar, zoon Jan was de laatste telg uit die kasteleinsfamilie. De afgelopen jaren kwam hij vooral in het nieuws vanwege dreigende faillissementen die steeds op het laatst afgewend konden worden. Uiteindelijk was er geen ontkomen aan en viel voor hem het doek.

De nieuwe eigenaren willen niet te lang achterom kijken, ook al liet het vertrek van Van Lierop duidelijk zijn sporen na. “De Vrachtkar is al decennia lang een begrip in de uitgaansstraat en dat moet het weer worden,” legt Daniels uit. “Het eerste doel was om met de aanstaande kermis open te kunnen, maar dit weekend klopten de verenigingen aan, daarom zijn we binnenkort weer op maandag-woensdag-donderdag open.”

De senioren die elke zondag de 800 vierkante meter grote zaal tot de laatste stoel bezetten zien nog wel een streep door hun activiteit, het biljartteam dat in de hoogste afdeling uitkwam trok zelf al zijn conclusies.

“Prioriteit is om nu alles technisch in orde te hebben,” zegt de nieuwe uitbater. Om dat te demonstreren laat hij de drank weer uit de tapkraan vloeien. Na de kermis zal het sanitair en de voorgevel een stevige facelift krijgen. Nadere inspectie van de grote zaal wijst uit dat daar met een likje verf al veel te doen is.

De Vrachtkar in Reusel. In de regio Eindhoven is het een van de grootste zalen, ooit schoven er reisgezelschappen tot zeshonderd personen aan tafel. Die tijden mogen weer herleven, alles tot aan de grote professionele keuken staan er nog voor beschikbaar. Intussen kijkt menig Reuselnaar al uit naar de heropening van zaal De Koster, zoals de nieuwe naam luidt.

“Er kunnen vlot duizend gasten terecht voor het kermisvertier, zegt Daniels. Hij kan het weten, hij is er zelf eentje van De Koster, een bijnaam die stamt uit de periode van zijn grootvader.