Johan Snip rijdt altijd nog een stukje mee
december 2018
 
In het laatste deel van de Vrijthoftocht, die op 201 april 2019 plaats vindt, ter hoogte van Reusel, wordt een bijzonder monument gepasseerd: het monument ter nagedachtenis aan Johan van der Heijden. Deze Hulselnaar, die veel te jong aan kanker overleed, was een groot inspirator van de fietssport. Tevens was hij een van de grondleggers van de mooie ATB route van Luijksgestel tot Reusel, waar we in de Vrijthoftocht ook graag gebruik van maken.
Nu Johan er niet meer is, fietst wel zijn zoon Joris mee: het is niet moeilijk te raden wat zijn motivatie is in deze tocht voor het KWF.
Niet iedereen die ter hoogte van de Brandtoren in Reusel het monument passeert zal er voor stoppen, maar het respect voor wat Johan naliet, hoeft er niet minder voor te zijn. Johan was een van de grondleggers van fietsvereniging RWC uit Reusel en hij was vaste deelnemers bij de langere tochten in de regio, van Diekirch-Valkenswaard tot Scherpenheuvel-Hapert. Het is daarom zeker te veronderstellen dat deze Vrijthoftocht hem ook op het lijf geschreven zou zijn. Maar het mag niet meer zo zijn.
De herinnering die hij na liet, motiveert nog steeds anderen om ook hun grenzen te verleggen.

Johan was een allround sportman. Hier schaatsend op de Flaes