Het geheim van De Wissel

 ED december 2015

Voor de jaarlijkse kerstmarkt van vrouwenvereniging De Wissel in Netersel wordt alles uit de kast gehaald. Het is de periode dat het voor Jeanet Seuntiens hoospanning is. Voor de markt, die in 2015 op 12 dec plaats vond, was twee uur uitgetrokken, maar degenen die nog iets van de zelfgemaakte kerststukje wilde kopen, moest toch echt binnen een half uur ter plaatse zijn. De groene stukken van De Wissel zijn dermate gewild dat er bij de opening van de markt doorgaans al een rij kopers met de portemonnee in de aanslag staat. Ook dit jaar waren de verwachtingen weer hooggespannen.

Een garagedeur piept en acht verwonderde ogen kijken op. In de garage van Riek van Gerven zijn Maria Walen, Frida van der Heijden en Jeanet Seuntiëns aangeschoven om de laatste kerststukken te maken.“We beginnen al in oktober met het verzamelen van het groen,” legt Jeanet uit. “We weten in de hele Kempen bijzondere bomen te staan en houden in de gaten of ze vrucht dragen. De meesten van ons hebben een grote eigen tuin waar ook het nodige uitkomt en verder krijgen we veel spullen.”

Als er voldoende materiaal is, beginnen de vrouwen in vijf verschillende garages in Netersel te werken. De stukken worden naar eigen inzicht gemaakt en ieder geeft er zijn eigen signatuur aan.Frida van der Heijden heeft een voorkeur voor materialen die je elke dag overal tegen kunt komen en waar je normaal aan voorbij loopt. Riek van Gerven heeft er uitdaging in om in elk stuk een lampje te verwerken en Maria Walen probeert de stukjes zo samen te stellen dat ze tijdloos zijn en het hele jaar kunnen blijven staan.

foto: Riek van Gerwen en Frida van der Heijden schikken het groen tot een mooi kerststukje.

“Maar één ding hebben alle stukjes gemeen,” zegt Jeanet Seuntiëns. “De stukken zijn zeer gewild en degenen die iets wil kopen zal echt op tijd moeten komen.”

De ruim zestig vrouwen van de Wissel hebben veel schik in hun vrijetijdsbesteding. Ze kijken niet op een uurtje of een avond meer bij het creatieve proces en de drive om er iets moois van te maken is groot. Van de opbrengst van de markt ondernemen ze het hele jaar leuke dingen, van excursies tot een kerstviering.
“Maar het belangrijkste is gewoon gezellig bezig zijn en elkaar ontmoeten,” relativeert Jeanet.

De kerstmarkt was van 13.00-15.00 uur in zaal De Poel in Netersel en net als voorgaande jaren gingen de vrouwen van De Wissel weer helemaal los.