Einde waarneming in Reusel-De Mierden
Annemiek van de Ven geïnstalleerd
 
December 2019
 

 
 
 
Met de installatie van burgemeester Annemiek van de ven (61) uit Veghel, is er een voorlopig einde aan het proces om de kempengemeenten samen te voegen. Nu ook de ruim dertienduizend inwoners van Reusel-De Mierden weer een eigen eerste burger hebben, kan er weer verder gebouwd worden aan de eigen identiteit.
Maar voordat Annemiek van de Ven de ambtsketting omgehangen kreeg en de voorzittershamer mocht hanteren, klonk er tot drie maal toe een applaus voor Jettie Eugster die de afgelopen drie jaar deze gemeente op de kaart zette. Als interim-burgemeester zou ze voor slechts één jaar komen, maar uiteindelijk werden het er drie. Zij bleek bij uitstek een persoon te zijn die de taal van het volk sprak. Een persoon die kon verbinden én besturen tegelijk: een echte vrouw dus!
Maar commissaris Wim van der Donk heeft er alle vertrouwen in dat het zijn voormalige Veghelse dorpsgenoot gaat lukken om ook een verbindende schakel te worden. Ook al zal ze de komende tijd nog als forens vanuit haar huidige woonplaats heen en weer reizen. Ze heeft nu het voornemen om een eigen woning te gaan zoeken in haar nieuwe gemeente.
De Raadszaal van het Reuselse gemeentehuis barstte vorige week dinsdag uit haar voegen en inwoners en bestuurders zagen hoe de ambtsketting weer van eigenaar wisselde.
,,Ik voel me trots als een pauw en heb er ontzettend veel zin in”,  waren haar eerste woorden. In aanwezigheid van haar dochters en haar zoon en alle huidige ven veel oud-burgemeesters uit de Kempen. Ze kon vertellen dat ze al op haar dertiende met de fiets Lage Mierde verkende, maar ook de afgelopen weken verkende ze incognito haar nieuwe gemeente. Ze zag dat er honderden vrijwilligers actief waren bij de winterfeesten en ze sprak haar verwachting uit om aan de hand van de Dorpsraden de vier dorpen te gaan verkennen.
Benoeming
Wie in Nederland tot burgemeester benoemd wordt, wordt officieel in het zadel geholpen door Koning Willem-Alexander. De brief die hij persoonlijk schreef, toonde aan dat hij veel vertrouwen stelt in de vrouw, die al ruim twintig jaar raadslid en wethouder was (In de gemeentes Veghel en Oss). Van de Ven had voorafgaand aan de installatie nog een persoonlijk onderhoud met de minister van Binnenlandse zaken (Kajsa Ollongren)  en allen zijn het erover eens: er staat een aimabel persoon klaar om Reusel-De Mierden te gaan leiden.
“Democratie is ook een serieus gedachtengoed,” zegt Commissaris Wim van de Donk. “In de lokale politiek moet vaak onder moeilijke omstandigheden, soms met de nodige emotie, besluiten worden genomen. Er liggen op dit moment niet de minste dossiers zoals rond de zorg, de boeren en de openbare orde. Daarom is het prettig om een bestuurlijk ervaren persoon de leiding in handen te mogen geven.”
In de profielschets gaven de inwoners van Reusel-De Mierden eerder aan dat ze behoefte hadden aan een bedachtzaam persoon, die betrokken is, maar ook daadkrachtig. Een analytisch iemand, maar ook een persoon met visie. Nadat er van 23 sollicitanten een brief binnen kwam, volgden de gesprekken en kwam Van de Ven boven drijven.
De mensen die haar kennen weten dat ze sportief is (hardlopen) en dat ze ook dé aanpakker is die gezocht werd.
Al de volgende dag ging ze aan de slag met een kennismakingsronde op het gemeentehuis in Reusel. Daarna volgde al snel een bezoek aan de Reuselse winterfeesten en de Hulselse Dorpsquiz. Hierdoor ontmoette ze al veel inwoners en lijkt de loper uit te liggen om er een mooie en vruchtbare periode van te maken.