Wanneer komen de zeven droge jaren?

 Juni 2016

De weersomstandigheden zijn in Nederland altijd een goed onderwerp voor een gesprek, maar wie nu over de nattigheid begint, trapt wel een open deur in. Houdt dit nog ooit op?

In de directe omgeving van Hilvarenbeek vielen wel geen eier-grote hagelstenen, maar er was wel veel overlast van overvloedig water. De Raamsloop en De Reusel traden op diverse plaatsen buiten hun oevers en straten en fietspaden moesten worden afgezet.

Op de Neterselsche heide, het oostelijk deel van Landgoed de Utrecht, bereikt het water bijna de hoogste prikkeldraad van een afgerasterd weitje. De koeien werden er tijdig geëvacueerd en er lijkt weinig directe schade. Het is alleen geen alledaags gezicht en het is de vraag hoe het grasland eruitziet als het water zich terugtrekt.

Hoe zijn bouwland er straks uitziet als het opdroogt, vraagt ook de boer aan het Vloeiend in Lage Mierde zich af. Waarschijnlijk is die straat niet voor niets aan deze naam gekomen…. e mais op zijn akker staat er treurig bij. Totaal verpieterd en er lijkt weinig hoop of dit nog goed komt. De blikken van de boeren die al voor hulp naar Den Haag keken, kunnen daar weer afgewend worden want daar ziet men het verre Brabant nauwelijks liggen. In vroegere tijden had zo’n gebied overigens een naam: een win-gewest.

De Langvoort van Hulsel naar Hooge Mierde ging tijdelijk dicht doordat het beginnend riviertje De Reusel even wat meer ruimte nodig had.

Tussen Hulsel en Reusel bleef het fietspad nog lang afgesloten: een groot deel van het tracé stond onder water waardoor de fietsers weer over de rijweg moesten. Het zijn enkele van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat moedertje natuur ons soms toch nog te machtig is.

De vele regen lijkt een gevolg te zijn van de huidige ontwikkelingen waarbij de aarde opwarmt. In vroegere tijden hadden we nog mensen die dat konden voorspellen, zoals Johan Verschuuren, de weerman uit Aarle Rixtel.

‘Is juni heel erg nat? Ga dan in juli nog niet teveel op pad’

Of

‘Als het regent tot september, wordt het kerstmis in december’