Reusels winterfeest verdubbelt wereldrecord
 
Januari 2019
 
,,Yes, nu ik heb ook een wereldrecord”. Als Nio Panjoel (10) van de ijsvloer komt, glimmen zijn wangen. Hij is supertrots op zichzelf, maar ook op alle anderen die met hem schouder-aan-schouder liepen om een echt wereldrecord te vestigen. Een wereldrecord polonaise op de ijsvloer.
Een onophoudelijke stroom polonaiselopers stroomt het ijs op en als Arie Ribbens hen bij Hoevelaken linksaf dirigeert, gaat iedereen ook echt links af. De Reuselse winterfeesten werden gisteren (zondag 6 januari) afgesloten met een heus wereldrecord. Dat het een record is dat het Guinessboek waarschijnlijk niet haalt, daar maalt in Reusel niemand om.
Voorafgegaan door de Reuselse carnavalsprins Jimmy dun Urste en gevolgd door de Raad van Elf uit Reusel en Bladel stroomt het ijs vol en is het polonaise gevoel compleet. De muziek stuwt de deelnemers vooruit, ruimte genoeg op de supergrote ijsvloer.
Dex Jansen (4 jaar) heeft dubbele glijders onder en hij heeft de aanmoedigingen van zijn vader niet nodig. Hij wordt in de kolonne vooruit geduwd en hoeft zelf nauwelijks iets te doen. Aan de kant van de ijsvloer staat het ook nog eens rijen dik en zij zien jong en oud, groot en klein, met de handen op de schouders zichzelf voortbewegen. Maar ook elkaar!
Bas Schellens hanteert de teller en hij doet zijn best om niemand die de vloer betreed over te slaan, maar het kost hem zichtbaar moeite om het tempo bij te benen. De 138 personen die eerder in Udenhout het polonaiserecord neerzetten, zijn al snel gepasseerd. Dan loopt de teller naar de 200 en even later ook voorbij de 300. Het is de aanwezigen op dat moment al duidelijk: dat record is in de pocket.
,,Dat we dit mogen beleven is een waardig afscheid van vier weken schaatsen,” glundert Wil Hermans, de voorzitter van de winterfeesten. Even na de polonaise maakt hij de officiële uitslag bekend, er hebben maar liefst 352 personen aangesloten bij de polonaise. De helft met en de andere helft zonder schaatsen, geen mens in Reusel die daarom zeurt.
Zeuren werd er de afgelopen weken sowieso niet veel gedaan bij de winterfeesten in Reusel. Er kwam welgeteld één klacht binnen vanwege geluidsoverlast, maar daar stonden duizenden lachende gezichten tegenover. Ida Huijbregts die vrijwel elke dag bij de kassa stond, kan er  nauwelijks over uit. ,,Dit was genieten, elke dag maar weer. De enige tranen zag ik als kinderen mee naar huis moesten. Dit was nog eens een feestje, alleen maar jammer dat het afgelopen is.”