Werner Verhagen zet alles op eerlijke motorcross
 
Oktober 2018
 
 
Werner Verhagen (43) leeft voor de motorcross, elke dag hoort hi knetterende motoren. ‘Zijn’ motorsportvereniging De wielewaal uit Reusel bestaat dit jaar 55 jaar, in het weekend van 21 oktober hebben ze met een internationale wedstrijd hun jaarlijkse hoogtepunt. Voorzitter  Verhagen hoopt dat alles op zijn plaats valt, maar er komt veel kijken bij het organiseren van een motorcross. Eerder dit jaar was de vereniging nog verwikkeld in een schadeclaim van een crosser, na een ongeval in 2010. Deze zaak is inmiddels geschikt, maar het legt wel de risico’s bloot.
,,Let wel wij doen er alles, maar dan ook alles aan om de crossers op ons circuit te beschermen,” zegt Werner Verhagen  ,,Maar we kunnen er niet omheen dat het een risicovolle sport is, waarbij elke crosser ook zijn uiterste best moet doen om letsel voor zichzelf of voor anderen te voorkomen.”
Zondag 21 oktober organiseren de crossers van De Wielewaal samen met stichting Motorsport Promotions een internationale wedstrijd op hun circuit aan de Pikoreistraat in Reusel. Met toppers als Glen Coldenhof belooft het veel spektakel.
,,Ik raakte ooit verkocht aan de motorsport toen ik in Reusel een wedstrijd zag,” blikt Verhagen terug. ,,Ik merkte dat rijden op een quad mij beter afging dan op de motor, maar zag ook dat de motorcross mij veel te bieden had. Op cross-vakantie in Frankrijk zag ik een vacature bij de MX Londonieres: ze vroegen een fulltime terreinbeheerder. Ik verkocht mijn eigen metaalbedrijf en ben met mijn vrouw vertrokken. Nu woon ik part time in Frankrijk en in de buurt van Reusel. Maar het is wel de hele week cross, cross en nog eens cross.”
In de 55 jaar dat de Wielewaal bestaat veranderde er wel veel volgens Verhagen. ,,In de beginjaren reden motoren op een circuit van 4,5 kilometer, het waren gewoon afgezette bospaden. Later, toen de Pikoreistraat verhard werd, kwam er een eigen circuit. Nu is dat netjes afgeschermd en hebben we ook een eigen clubhuis.”
Op de trainingsdag een week voor de internationale wedstrijd, stromen crossers uit de hele regio toe. Met blinkende busjes worden de motoren aangevoerd en een leek zou een training al als wedstrijd kunnen zien. ,,Toch gaat het er nu nog rustig aan toe,” zegt Werner. ,,Zondag beginnen de rijders vanaf 10.00 uur zich warm te rijden en vanaf 11.30 uur wordt er gestart in maar liefst negen klassen. Van de MX junioren en senioren, de dames, veteranen en de open nationale klasse. Dan de nationale en internationale quads, en uiteindelijk de internationale klasse.
De entree voor de cross bedraagt tien euro, jeugd tot 12 jaar gratis.