Waar zijn preekstoel en communiebank?

Kerk wil pronkstukken terug
 
 
Hooge Mierde – De kerkgangers van de Johannes parochie uit Hooge Mierde zijn op zoek naar hun oude preekstoel en communiebank. De opknapbeurt van de kerk wordt aangegrepen om een poging te doen om de oude stukken terug te vinden.
“En terug te krijgen,” benadrukt Jan van Gisbergen van het parochiebestuur.
In de jaren zestig veranderde er veel in de kerk, ook in Hooge Mierde. Voor de communie hoefde je niet meer te knielen, de toenmalige pastoor van Luyck besloot daarom maar meteen de communiebank te verkopen. Omdat hij vanaf dat moment zijn preek vanaf het altaar mocht doen ging ook de middeleeuwse preekstoel naar de antiekhandel. “Doodzonde,” zegt Van Gisbergen nu.
“De communiebank kwam in 1923 bij de bouw van de huidige kerk over uit Son, waar een kerk afgebrand was. De preekstoel heeft een nog langere geschiedenis, die stond al in de vervallen kerk in de tijd van de schuurkerken, hij moet rond 1825 gemaakt zijn.”
Jan van Gisbergen kent de communiebank nog uit zijn eigen jeugd. “Ik deed mijn er mijn eerste communie. Je moest knielen en je handen onder het doek doen. Als je je tong uitstak moesten de ogen dicht, dan pas kreeg je de hostie toegediend.”
Hij verwacht niet dat de communiebank opnieuw gebruikt gaat worden. “We willen de kerk weer in de stijl van de Jugendstil periode, van begin twintigste eeuw, deze spullen horen daar zeker bij. Het is een deel van ons religieuze erfgoed. We hopen dat mensen ook reageren als ze enkel een vaag vermoeden hebben over de plaats waar ze zich nu bevinden. Misschien is er iemand die ze ooit ergens heeft zien staan.”
Hij heeft geen idee waar de pronkstukken destijds naar toe gegaan zijn. “Het is niet vastgelegd, waarschijnlijk handelde van Luyck op persoonlijke titel,” zegt hij.
“We hopen dat iemand de kunstwerken herkent en ons op het juiste spoor zet. Als we ze vinden kunnen we ze goed bekijken en fotograferen, wie weet kunnen we ze zelfs terug kopen. Maar goed, dan moeten we ze eerst wel vinden”.
Tips over de communiebank of preekstoel kunnen naar: j.vangisbergen1@chello.nl of telefonisch: 013-5091964