Wie is deze kerstman?

December 2016

De correspondenten van de hilverbode presenteren verschillende kerstmannen en –vrouwen. Herkent u ze? Kijk goed naar de foto en ook de toelichting. In de Hilverbode van volgende week halen wij deze kerstman/vrouw uit de anonimiteit. Lees dan zijn/haar kijk op het leven en ook de vooruitblik op 2017.

Deze kerstman ging afgelopen terug naar zijn roots. Hij volgde daarmee zijn hart en zijn passie. Hij legde daarvoor wel een zoektocht af: nog veel meer dan menigeen weet!

Hij houdt ervan om veel mensen om zich heen te zien die een glimlach op hun mond hebben. Zelf zijn mond houden kan hij wat moeilijker. Hij heeft een rondborstige en gezellige uitstraling en zijn glas is altijd half vol. Hij heeft een uitgesproken mening over wat goed is voor zijn dorp, hij ziet dit soort dingen ook altijd van erg nabij. Hij heeft er geen moeite mee om het vuurtje dat smeult aan te wakkeren.

 

 Voor Willian van Eekele is het glas altijd halfvol

 In de hilverbode van vorige week presenteerden we enkele kerstmannen die door hun vermomming nog even incognito bleven. Of toch niet? Herkende u ze?

We gaven een summiere omschrijving waardoor u al op het spoor gezet werd. Hierbij de onthulling van een van hen.Het jaar 2016 leverde Willian van Eekele (48) een gevoel op van ‘thuiskomen’. De geboren Bekenaar (geboren aan de Diessenseweg) groeide op in hartje Esbeek, waar hij het horecagebeuren met de paplepel ingegoten kreeg. Zijn ouders runden er jarenlang cafetaria Van Eekele en Willian pakte al van jongsaf mee aan. Iets verder in zijn leven werkte hij een aantal jaren bij café Smolders, in een periode dat Rinus daar de scepter zwaaide. Na wat privé- en arbeidsmatige omzwervingen, ging hij in 2016 weer op zoek naar zijn roots en naar zijn passie. Het bracht hem weer bij het horecavak en dan ook nog in hartje Esbeek. Tegenover de voormalige cafetaria, was in zijn afwezigheid de voormalige kroeg van Smolders inmiddels omgeturnd tot een huiskamer voor heel Esbeek. De vanuit een coöperatieve gedachte ontwikkelde horecagelegenheid, groeide in enkele jaren uit tot dé ontmoetingsplaats van heel Esbeek. Daar wilde hij graag bij horen!

Maar natuurlijk kent heel Beek hem ook vanuit de carnavalston, waar hij met typetjes als Bennie Knap en Fred Baret het Beekse wel en wee op de korrel nam.

‘Ja, 2016 was voor mij een turbulent jaar, door de arbeidsmatige switch. Ik werkte een aantal jaren in een drukkerij, maar ook de horeca is druk werk. Ik begon, zoals velen hebben kunnen vaststellen, in Schuttershof, maar wat velen niet weten, is dat ik al langer op zoek was naar zo’n uitdaging. Ik oriënteerde hiervoor bij diverse horecazaken in de regio. En ja, het is wel speciaal om uiteindelijk in ‘mijn’ Esbeek je plek te vinden.’

In Schuttershof ontvangt hij de gasten en plant de werkzaamheden. Maar net zo goed maakt hij er ‘s morgens de houtkachel aan.

‘Kijk, gezelligheid zit in veel dingen. Vaak veel kleine dingen. De behaaglijkheid van een houtvuur, het gevoel dat mensen in een huiskamer zitten en daar bediend worden. Maar natuurlijk ook een lekker stukje eten.’

Voor het komende jaar, 2017, verwacht Willian dat Andreas Schotel een nog wel grotere rol in zijn leven kan gaan spelen. Maar als het aan hem ligt zit daar wel een grens aan

‘Het is inmiddels wel duidelijk dat we in Esbeek met de schotelroute goud in handen hebben. Het krijgt steeds meer bekendheid en er komen mensen van steeds verder weg om die sfeer te proeven. Natuurlijk plukken we daar ook bij Schuttershof de vruchten van. We hebben uiteindelijk ook ruimte gereserveerd om een museum en archief daar onder te brengen en het is het start- en eindpunt van de Schotel-wandelroute.

Maar Schotel moet ook weer niet van de ochtend tot de avond Esbeek gaan beheersen. Er zijn ook nog mensen uit het dorp en uit de buurt die gewoon zelf of samen binnenlopen. Dat moeten we niet vergeten, ook die mensen heten we met gulle hand welkom’

Het is wel duidelijk dat Willian zijn draai in Esbeek aan het vinden is. Of hij nog ooit in de tonpraterston te zien zal zijn, weet hij nog niet. Maar als dat zo is, hoeft hij niet lang naar informatie en leuke dingen te zoeken: die komt er elke dag voldoende aan hem voorbij.