Wil Meulenbroeks van de koeien naar de ton

Brabants dagblad en hilverbode nov 2010
 

Als op zaterdag 20 november de tonpraters in de Nieuwe Ster in Lage Mierde voor het eerst de ton  vullen zal daar Wil Meulenbroeks niet ontbreken. De melkveehouder van de Beekakkerweg loopt al wekenlang  tussen zijn koeien te mijmeren over de grappen die hij over het publiek uit wil gaan strooien maar hij is er nog niet helemaal uit. ‘Ik heb de scherpte nog niet te pakken, ik hoop dat de beesten me nog wat inspiratie geven,’ laat hij weten als hij nog drie weken aan voorbereiding te gaan heeft. Wie Meulenbroeks kent weet dat dit wel goed gaat komen, is het niet door zijn grappen dan toch zeker door zijn improvisatievermogen.

 

Doordat het  tonpraten in het vernieuwde gemeenschapshuis plaats vindt verdubbelt het aantal toeschouwers. Voor de andere tonpraters Sophie van Woerkum, Bart Hultermans en Raplh de Kort is dat geen probleem, zij zijn gelouterd op het podium en kunnen terugvallen op hun ervaring. Wil Meulenbroeks heeft wel podiumervaring maar hij stond nog maar één keer eerder in de ton. Hij was eerder wel betrokken bij toneel en sketch zoals bij  De Nacht voor Oranje en in de jeugdvakantieweken.

“Maar dat zijn wel momenten dat je met meerdere mensen op het podium staat, in de ton ben je geheel op jezelf en op je typetje aangewezen, dat voelt toch anders.”

In Lage Mierde kent het publiek hem nog als het typetje ‘Marco Pastors’,  de Rotterdammer die zich twee jaar terug opwierp als de nieuwe burgemeester.  Ook dit keer kunnen de toeschouwers weer de nodige lokale grappen verwachten, zo waarschuwt hij.

“Het zal wel weer een mix van lokale en algemene grappen worden,” voorspelt de koeienboer.

Toch zat het gebrek aan ervaring hem niet lekker, daarom schreef  hij zich op het laatste moment nog in voor een tonpraterscursus. Hiervoor hadden de Peperbussen aan de vooravond van hun zittingsavond oud Esbekenaar Wiliam van Eekele aangetrokken. Die zag het nodige talent in de schoolbanken zitten. Toch levert de zittingsavond op 20 november nog geen debutanten op, daarom zal Van Eekele zelf in de ton plaats nemen om daar nog een keer het goede voorbeeld te geven. De Peperbussen hebben al aangekondigd dat de cursus het komende jaar opnieuw op de kalender komt.

Dan het tonpraten zelf op zaterdag 20 nov 2010:

Wil Meulenbroeks wist als Té-Gels een mooi typetje neer te zetten als stratenmaker. Hij vertrouwde het publiek toe dat hij eindelijk de ware aard van zijn collega door had: blijkt het een oude pater te zijn. <I>Had ik altijd al gedacht aan de manier waarop hij de kinderkopjes vast pakt.<I>

foto uit 2009