Koeien en sneeuw in aanloop naar de kerst

December 2017

 

Lisette laat zien dat ook een grote koe knuffelbaar is

In het buitengebied van Diessen brand het openhaardvuur al en lopen wandelaars zo van de besneeuwde grond een boerenstal in. Het roggestro op de grond ademt daar de sfeer uit van een oude boerenhoeve. Precies zoals een boerenhoeve er honderd jaar terug uit gezien zou kunnen hebben. Alleen is er nu meer publiek om te bekijken wat er ooit was, en nu nog maar zelden te zien is.

Met 400 melkkoeien heeft Willem van der Sande aan boerenwijsheden geen gebrek. “Wij willen, zo kort voor de kerst, het boerenleven een keer laten zien zoals je het ook kan zien,” legt hij uit. Samen met zijn vrouw Lisette organiseerde hij twee KOEsterdagen.

Willem van der Sande is al de derde generatie in de langgevelboerderij aan de Beerseweg in Diessen.  Na opa Willem en vader Herman, geeft hij kleur aan het boerenlandschap, een landschap waarin geproduceerd wordt, maar waar ook beleving plaats vindt. “We moeten met zijn allen dit boerenleven niet uit het oog verliezen,” waarschuwt hij. “Daarom is iedereen welkom om het boerenleven hier te koesteren.”

Kaas om te proeven en een lokaal gebrouwen biertje om te toosten. Veel brocante spulletjes en hoekjes om je te laten verwennen. ,,Toen mij opa hier honderd jaar geleden pionierde, stonden de paarden nog langs elkaar tussen de steunbalken,” wijst Willem. “Dit was in die tijd een ontginningsboerderij, waar de landbouwgrond die we nu gebruiken ontgonnen werd.

Bertha de grote wittekop koe, kijkt zwijgend naar de mensen die voorbij schuifelen. Het knuffelgehalte naar haar toe is hoog, maar als Arnold Broenink naar haar toe komt gaat ze in het stro liggen. Bles het paard kan er geen genoeg van krijgen en blijft zijn kop zo ver mogelijk naar voren steken voor elke aai over zijn hoofd.

Lisette van der Sande blijkt zo haar eigen drijfveren te hebben om de KOEsterdagen te organiseren. “Toen Willem aan zijn vrienden vertelde dat hij een vrouw gevonden had die samen met hem ging boeren, maar die daarbij ook een bed&breakfast wilde, waren de reacties niet mals. ‘Wie wil er nu aan d’n Beerseweg slapen,’ kreeg hij te horen. Als ik nu kijk hoeveel mensen van het boerenleven willen proeven, dan is dat fantastisch. Blijkbaar appelleert het mensen aan een periode die er bijna niet meer is.”

Ook Jack Schonkere uit Udenhout heeft zo zijn eigen reden voor een bezoek aan de KOEsterdagen. “Ik was enkele jaren terug hier en zag veel afvalhout liggen. Ik vroeg Willem wat hij daarmee deed. Niets, was zijn antwoord. Nu heb ik dat bewerkt tot kaasplanken en ander materiaal waar je leuke dingen mee kunt doen.”

Terwijl de chocolademelk nog na dampt en het de laatste houtblokken weg smeulen, vindt ook het paard het welletjes en trekt zich terug in een hoekje van de paardenbox.

“Dit gaan we nog vaker doen,” kijkt Willem van der Sande vooruit. “Wij hebben hier het podium om de mensen even van het buitenleven te laten proeven. Mooi toch?”