Willem van Breen houdt oorlogsgeschiedenis levend

Expositie 4 Mei Herdenking (2010)
 
Hilverbode april 2010
Vanaf 23 april is in De Clossenborch een expositie van leerlingen van vier basisscholen uit de gemeente Hilvarenbeek met als onderwerp <I>4 Mei Herdenking<I>.
 
Voordat de kinderen aan de slag gingen met pen en penseel werd een gastles verzorgd door Bekenaar Wim van Breen, die verhaalde over zijn belevenissen tijdens WO II. Aan de hand van de gastles hebben de kinderen een schilderij gemaakt en een gedicht geschreven. Het is elk jaar weer verrassend hoe goed kinderen hun eigen impressie met veel fantasie en gevoel weten vast te leggen op doek en papier.
Zorgcentrum De Clossenborch is een hele mooie plek om deze kunstwerken tentoon te stellen. De bewoners worden op deze manier direct betrokken bij het, samen met jongeren uit de gemeente, herdenken van de oorlog en de bevrijding.
Oorlogskenner en ervaringsdeskundige Willem van Breen (85) over zijn contacten met de jeugd: ‘ik ben telkens weer verrast met hoeveel belangstelling er geluisterd wordt. De oorlogsperiode leeft nog steeds en de kinderen stellen goede vragen. De twee uur per klas vliegen telkens voorbij en het blijft enorm leuk om te doen.
<I>De tentoonstelling wordt op vrijdag 23 april feestelijk geopend en is gratis te bezoeken tot 28 mei tijdens de openingstijden van De Clossenborch, dagelijks van 11.00-20.00 uur.<I>
 
Gedicht
 
Stijn van Hees schreef het volgende gedicht bij zijn winnende ontwerp:
<I>De Invasie
De Tweede Wereldoorlog is begonnen.
De Duitsers hebben bijna gewonnen.
Maar Amerika en Engeland hebben een plan.
De Invasie, de Duitsers wisten er al van.
Dus die waakten met kanonnen.
 
Het gerucht ging dat ze er bijna waren.
Over de grachten gingen ze varen.
Daarna de wapenfabrieken bombarderen.
Met vliegtuigen erboven scheren.
Met bommen, maar dan wel hele zware!
 
Maar ze waren niet eens bij Rotterdam.
Ze konden nog niet verder komen, het ging er van kabam!
Maar toch werd Nederland bevrijd.
En Hitler en zijn leger verloor de strijd.<I>
 
Foto: Willem van Breen met Stijn van Hees (Doelakkers) voor een van de twee winnende ontwerpen voor de tentoonstelling. Sanne Hesselmans van de Wingerd (Esbeek) kon haar prijs niet ophalen omdat haar school de opening van de expositie was vergeten.