Willem van Abeelen kan het ellendige K-woord niet meer horen
 
Oktober 2018
 
 
Op maandag 5 november om 20.00 uur gaat de inschrijving van start voor een grensverleggende mountainbiketocht van 150 kilometer. Achter de sportieve uitdaging ligt één goed doel: het KWF. De KWF Vrijthof-Vrijthof Bike-Challenge mag van Willem van Abeelen (38) uit Hilvarenbeek gerust een klassieker worden en hij daagt iedereen die ook persoonlijk zijn grens wil verleggen uit om off-road van Maastricht naar Hilvarenbeek te rijden. De route is zodanig uitgezet dat die door de deelnemers met navigatie te volgen is, voor de eerste editie is het aantal deelnemers nog gelimiteerd tot 500.
Hilvarenbeek – ,,Het afscheid van  mijn vader die door kanker geveld werd en onlangs nog van mijn schoonzus, was voor mij de druppel. Ik wil mijn steentje bijdragen voor het KWF, daar begon het allemaal. Door mijn ervaring in de ATB duursport is dit initiatief een logisch vervolg.”
Als Willem van Abeelen elke dag voor zijn werk van Hilvarenbeek naar Sprang Capelle fietst, heeft hij twee maal een uur de tijd om na te denken. ,,Ik wil anderen in beweging brengen, maar ook iedereen laten ervaren wat het is om grenzen te verleggen,” zegt hij. ,,Zieken die tegen kanker vechten moeten ook hun grens verleggen en die hebben er nog niet eens voor gekozen.”
Van Abeelen nam in 2016 en 2017 deel aan de Merida Dutch Country Cross, een ATB wedstrijd over de lengteas van Nederland. ,,Ik had nooit gedacht dat in één etmaal een kleine 500 kilometer kon fietsen. Maar door een juiste aanpak lukte dat toch. Ook dat wil ik graag op anderen overbrengen. Die 150 kilometer van Maastricht tot Hilvarenbeek moeten met enige voorbereiding voor veel sporters te doen zijn. Maar let wel: je moet doorbijten want cadeau krijgt het niemand.”
Om zijn plan te verwezenlijken mobiliseerde hij zijn clubgenoten bij de wielervereniging Diessen (WV Diessen) waartoe ook de leden van de Baars Bikers horen. Binnen deze groep is veel ervaring in het deelnemen aan langere tochten.
Willem: we hebben inmiddels de route geheel uitgestippeld en onze website (vrijthofvrijthof.nl) is inmiddels live. We horen op de sociale media al dat er veel belangstelling is en zien uit naar de start van de inschrijving. Dat is heel toevallig op mijn verjaardag, 5 november.”
De tocht zelf vindt plaats op zaterdag 20 april 2019. De deelnemers kunnen met georganiseerd vervoer naar de startlocatie komen in Maastricht en de finish op het Beekse Vrijthof belooft spectaculair te worden.
Inschrijven voor de tocht kan via www.vrijthofvrijthof.nl.