Wim van Beek ijsmeester Reuselse ijsvloer
 
November 2019


Wim van Beek (R) hier met Wil vd Hout

,,Daar komen de slangen van de ijsmachine onder de vloer door en daar komt de bak met het ijs.” Voor Wim van Beek(66) zijn het spannende dagen bij de opbouw van het ijspaleis voor de Winterfeesten in Reusel. Als ijsmeester moet hij er voor gaan zorgen dat er ook echt geschaatst kan gaan worden, maar dan moeten wel alle zaken wel op het juiste moment op de juiste plek komen.
Hij krijgt daarbij kundige ondersteuning, zoals van Wil van den Hout (69) die coördinator opbouw is.
De opbouwer en de ijsmeester hebben de kraag hoog omhoog staan als ze kijken naar de opbouw van de eerste tenten op de hoek Groeneweg/Wilhelminalaan in Reusel. De wind waait de herfstbladeren omhoog en de thermometer wijst maar net één graad aan. Maar hoe kouder het wordt, hoe warmer ze het krijgen. ,,Nu begint ons hart weer sneller te kloppen,” kijkt Wim van Beek vooruit. ,,Nog precies 2 weken en dan is het zover en kunnen de ijzers uit het vet, maar er moet nog wel even flink gesjouwd worden.”
Op professionele wijze verrijzen er op donderdag twee tenten en vrijdag (22-11)volgt de derde tent voor de horeca. ,,De ondergrond hebben we vorig jaar al vlak gelegd, daar hoefde nu niet veel aan te gebeuren,” zegt Van Beek als hij naar de tweede tent kijk waar een spant de hoogte in gaat. ,,We hebben dit jaar de vloer hoger geplaatst om er makkelijker de leidingen onderdoor te leggen. Nu moet alles voorbereid worden, zodat vanaf 30 november het vullen van de waterbak kan beginnen. Die waterbak wordt gevormd door een groot plastic zeil uit één stuk van 800 vierkante meter,  waarbij de buitenranden met steunen omhoog worden gezet. Het water gaat er in twee gedeelten in,” legt hij uit. ,,We beginnen met 12 centimeter en als die bevroren zijn nog een keer de resterende 7 centimeter. Na vier dagen vriezen moet er ijs zijn. Maar ook al is het gewoon Reusels water wat er in gaat, de ijsvloer wordt gelegd door een Belgisch bedrijf. Wij zijn dan wel hét schaatsland, maar het aanleggen van de vloer kunnen ze daar ook!”
Terwijl de opbouw doorgaat, worden er elders onder leiding van Walter Lauwers, panelen in elkaar getimmerd voor de  decoratie van het horeca gedeelte. Gerrit Schellens stelt intussen het plan op voor  het technische gedeelte in en rond de tenten.
,,We willen op 4 december alles gereed hebben,” kijkt Wil van den Hout vooruit. ,,Dan moet het ijs hard zijn, zodat op donderdag 5 december de eerste schaatsers er terecht kunnen. Pas een dag later, op 6 december, volgt de officiële opening door burgemeester Eugster.”