Heeft de uitrol van 5 G risico’s in zich?

Wim van den Assum strijdt voor stralingsvrije omgeving
 
Maart 2019
 

Wim van den Assum wijst waar de grote boosdoener in zijn omgeving staat: de zendmast in de Corneliusstraat in Hooge Mierde

Een slagboom langs een boerderij in het buitengebied van Hooge Mierde. Na een betonnen plateau, dat ooit dienst deed als voederopslag voor de koeien, komen enkele ronde koepels in zicht. Je waant je even in het verre Mongolië, maar het is toch echt de Hoogstraat in Hooge Mierde, waar Wim en Marianne van den Assum enkele jaren terug een huis en grond kochten om er een camping te beginnen.
 “Over enkele jaren kunnen we allemaal ziek zijn, zonder te weten waar het van komt. Vijftig jaar terug was men zich ook niet bewust van de risico’s van asbest en nu, zoveel asbestdoden later, moet het allemaal opgeruimd worden.”
Voor Hooge Mierdenaar Wim van den Assum (62) is het duidelijk waar het grote gevaar in de huidige samenleving ligt; Alle straling die door wifi, bluetooth en dat soort voorzieningen veroorzaakt wordt. Maar meer nog dan dat: de grote zendmasten die in heel Nederland voor dekking zorgen zodat iedereen zijn gsm kan gebruiken. Maar als het aan hem ligt wordt de opmars van het nieuwe 5G per direct gestuit. Vanaf zijn stralingsvrije camping Zerofield voert hij zijn kruistocht. Op 19 maart komt de gemeenteraad van Reusel-De Mierden op zijn verzoek bijeen voor een werkbespreking over de kwestie.
“Mijn vrouw Marianne had erg veel klachten, ze bleek stralingsgevoelig te zijn. Doordat ze toch aan tal van stralingen bloot werd gesteld kreeg ze ernstige lichamelijke klachten, haar immuunsysteem bleek aangetast te zijn. Zo kon zich bij haar de ziekte van Lyme ontwikkelen, zonder dat er een teek aan te pas kwam.”
Wim en Marianne leefden leefde altijd al zo gezond mogelijk, nadat ze in Hooge Mierde kwamen wonen werd dat nog meer hún ding. Ze eten bij voorkeur biologisch, een mol in het gazon moet je gewoon zijn ding laten doen bij het hardlopen geen schoenen aan. De camping is niet alleen een oase van rust en groen, maar vooral ook een omgeving zonder straling van wifi en mobiele apparatuur. Voor zover je dat zelf in de hand hebt tenminste.
“Ik had een hulp op de camping die veel fysieke klachten had, maar hier in de stralingsvrije omgeving knapte ze weer op. Tot juli van het afgelopen jaar! Opmerkelijk genoeg kreeg mijn vrouw gelijktijdig dezelfde klachten. Ik ging rondkijken en zag dat er in de zendmast aan de Corneliusstraat op 900 meter van mijn huis, drie nieuwe elementen toegevoegd waren. Het toeval wil dat 900 meter aan de andere kant van mijn woning, nabij Het Zwartven, eenzelfde mast staat. Voor mij is één en één twee, daar ligt de boosdoener.”
Van den Assum somt zo nog meer voorbeelden op van mensen, vooral zijn campinggasten, die vergelijkbare ervaringen hebben. Mensen die soms hele constructies bouwen in hun huis, in hun auto of gewoon direct om hun lichaam, om de straling te trotseren. Hij mobiliseerde de Dorpsraad in Hooge Mierde, waar hij een podium vond om zijn boodschap te verkondigen.
“Ik merkte al snel dat het geen onderwerp is waar veel mensen al over nagedacht hebben,” zegt hij. “Vrijwel iedereen kent de 5G-initiatieven voor een sneller internet, maar vrijwel niemand kent de risico’s. Om die 5G uit te rollen wordt er op elke 250 meter een soort van minizender opgehangen. Daar is veel geld mee gemoeid, daardoor heeft de Nederlandse overheid er ook een belangrijke rol in om dit te faciliteren, iets waar ruime vergoedingen van de telecomaanbieders tegenover staan. Daar wil ik de mensen graag op attent maken.”
De werkbijeenkomst over de stralingskwestie is op dinsdag 19 maart en begint om 19.30 uur in het gemeentehuis in Reusel. De bijeenkomst is openbaar en daardoor door iedereen bij te wonen. Van den Assum is er zelf inspreker, gevolgd door een deskundige die hij zelf inschakelde, de natuurkundige Leendert Vriens.