Wim Vissers en Trees en Jan van Limpt aan de basis van Presto pedale

Veertigste Presto Pedale niet zonder kouwe schotel en de Pijn.

 Mei 2017

foto: Wim Vissers (L) en Jan van Limpt (R) met tussen hen in Hans van de Wijdeven, een van de roemruchte winnaars

Netersel – De plaatselijke fanfare zocht een activiteit om de kas te spekken rond Netersel kermis. Een aantal fanatieke toerfietsers bedachten een wedstrijd op gewone fietsen. Dinsdag 6 juni is de veertigste editie van Presto Pedale, de dikke bandenrace in Netersel, een wedstrijd op gewone fietsen. In het spoor van de dikkebanden rijden ook de recreanten hun rondjes op de renfiets. Wim Vissers en Jan van Limpt (beiden 68) zijn er al van het eerste uur bij.

,,Aanvankelijk was de wielerwedstrijd enkel voor eigen dorpsgenoten, maar die bleken de hele dag al in de kroeg en de tent te zitten, waardoor fietsen levensgevaarlijk werd,” vertel Wim Vissers. ,,We besloten in de omliggende dorpen ploegen te gaan werven. De dorpscafés sponsorden en van daaruit werden ploegen samengesteld. Zo werd Presto Pedale een sterk nummer.”

Vanaf het allereerste moment werd er een concept neergezet dat zowel sportief als ludiek was. Met speaker Johan Pijnenburg verveelde het kijken nooit. Vissers over de beginjaren: ,,We charterden mensen van Het Snelle Wiel uit Bladel om mee te jureren. Onder hen Harrie Panken. Hij werkte op het gemeentehuis en als hij kwam – uiteraard per fiets- bracht hij meteen de vergunning mee.”

Jan van Limpt reed veertig jaar in de auto die de kopgroep voorging en Vissers coördineert nog altijd de verdeling van de premies vanaf de jurywagen. Trees van Limpt, de vrouw van Jan, verzorgde vanaf het eerste uur de koude schotel voor de juryleden. ,,Het werden er elk jaar meer,” lacht ze.

Hans van de Wijdeven (48) reed diverse keren de wedstrijd en wist hem zelfs éénmaal te winnen. ,,Fantastische ervaring,” weet hij nog.

Eén keer was er tegenslag bij de aanleg van twee verkeersdrempels kort voor de finish. ,,Een overijverige uitvoerder besloot zelf om er twee kleine drempels neer te leggen, terwijl er enkel een langer verhoogd plateau zou komen. We waren genoodzaakt de koers twee jaar achtereen te schrappen,” zegt Vissers. ,,Later werden de drempels weer weggehaald.

De koers werd 32 jaar georganiseerd vanuit fanfare Brigida en de laatste jaren door Toerclub Netersel.

Op 6 juni starten om 13.15 uur eerst de leerlingen van de basisschool Netersel en om 18.30 uur de dikke banden voor zowel de heren als de dames. Om 19.30 uur is er de recreantenwedstrijd die nu wordt georganiseerd onder de vlag van de NWB.