Wim Vissers haalt dikkebandenrace terug

Netersel krijgt Dikkebanden terug
Kermis bloedde dood door foute drempels
 
2008
Netersel – De Dikkebandenrace komt weer terug naar Netersel. De traditionele kermiskoers op gewone fietsen verdween twee jaar terug van de kalender toen eigenzinnige wegwerkers verkeersdrempels anders aanlegden dan was afgesproken. De organisatie zag geen andere mogelijkheid dan de koers van de wielerkalender te halen omdat er een groot obstakel vlak voor de finish was komen te liggen, wat vanwege de vorm en hoogte te gevaarlijk was. Samen met de dikke banden keert organisator Wim Vissers weer terug.
“Er kwamen steeds meer geluiden dat de kermis doodbloedde en dat is toch doodzonde,” zo verklaart hij zijn motivatie.
Wat ooit begon als een extra activiteit op de kermismaandag groeide al snel uit tot een aansprekend spektakel. Veel ludieke deelnemers met fietsen die niet misstaan bij ter land ter zee en in de lucht stonden er altijd aan de start maar ook een aantal regiorenners die voor de prijzen gingen. Verenigd in café ploegen werd er om het felst gestreden om de premies en vooral de eer.
“Wat konden we anders doen dan ermee stoppen,” blikt Vissers terug. “Je moet er niet aan denken dat er vlak voor de finish ernstige valpartijen zouden zijn. “In die eindsprint is het altijd duwen en trekken, ongelofelijk dat de weg zo verbouwd kon worden.
De dorpsraad in Netersel nam het op voor de dikkebanden liefhebbers en kreeg het bij de gemeente voor elkaar dat de drempel werd aangepast.
Tegelijk met de herstart van de wedstrijd die de aansprekende naam ‘Presto Pedale’ draagt, wil Vissers het elan vernieuwen. “We hebben een groep jongeren bereid gevonden die de ploegen mee samen gaan stellen. Niels Buytels, Karin Walen en Bart van kemenade hebben al van vijftien ploegen de toezegging dat ze meedoen, een ploeg kan tot acht renners groot zijn. Dit jaar mogen ook voor het eerst tandems meedoen, al rijden die dit jaar nog buiten de prijzen mee.
De wedstrijd zelf begint op maandag 2 juni om 18.45 uur en gaat over drie ronden door het Neterelse buitengebied. “Meestal draait het wel uit op een massaspurt waarbij het voor de snelle jongens zaak is om de achterblijvers te omzeilen,” zo omschrijft Vissers het wedstrijdverloop.
Na de dikke banden komen ook de smalle bandjes nog aan bod met een wedstrijd voor amateurs en recreanten: deze rijden wel op echte racefietsen.
In navolging van wedstrijden als Presto Pedale begon de Rabobank enkele jaren terug met het circuit van de dikkebandenrace voor de jeugd. Op diverse plaatsen in Nederland wil de fietsgekke bank zo op een laagdrempelige manier talent naar boven krijgen.
Laagdrempelig, daar weten ze in Netersel meer van.