Vliegend wild trekt de aandacht
Reusel 2008
Onlangs was er voor de regionale vogelaars weer heel wat te beleven, mede door de trek van de ooievaar. In Reusel streken vijf exemplaren neer op het gemeentehuis om daar het addergebroed eens persoonlijk in ogenschouw te nemen. Het nieuws van de vijf vogels ging als een lopend vuurtje rond en binnen een uur stond het hele kerkplein vol met fotograferende belangstellenden. Vanuit de zijbeuken van de kerk sloeg pastoor Buijens het geheel gade, meer volk buiten de kerk dan daar binnen.
 
Op het moment dat de zwartwitte vogels in de Kempen gesignaleerd werden gingen de eerste bellen rinkelen. Vogelkenner Kees van Limpt uit Lage Mierde gaf een kort inkijkje in de wereld van de vogelvolgers.
 
‘Het was vrijdagavond zo rond een uur of zeven toen overbuurman Peter Coolen mij belde. <I>Er waren zojuist vijf ooievaars over zijn huis gevlogen en hij had de indruk dat ze een rustplekje zochten<I>. Coolen was meteen in zin auto gesprongen, hij zou proberen ze te volgen. Ik besloot zijn volgende telefoontje af te wachten en toen ik kort daarna weer gebeld werd verwachtte ik hem opnieuw aan de lijn. Het was echter een andere dierenkenner uit Hooge Mierde die mij belde. Hij stond tussen de kerk en het gemeentehuis in Reusel, daar zaten op dat moment vijf ooievaars. Toen ik naar buiten liep kwam net Coolen weer terug. Onverrichter zake. <I>Niet gevonden<I> zij hij sip. Toen ik hem vertelde over Reusel sprong hij opnieuw in zijn auto.
 
Veel bekijks
 
In Reusel zagen de vijf ooievaars ondertussen het legertje vogelkenners aanzwellen. Zoemende lenzen en klikkende fotografen, afgewisseld met de mooiste verrekijkers. De vogels namen tot aan de volgende ochtend hun rust om daarna de termiek weer op te zoeken voor de rest van hun reis naar het zuiden.
HW