ANWB-prijs in Diessen
Rolstoelbus voor nieuw wooninitiatief
 
November 2019
 
 
Met het in ontvangst nemen van een cheque van de ANWB kan de Stichting Benjamin de sleutels klaar leggen voor een rolstoelbus voor hun woonproject in de Eenhoorn. De ANWB-prijs die per provincie een winnaar kende, was in het kader van de campagne 'Samen in actie' van het ANWB Fonds. ANWB-directeur Frits van Bruggen was onder de indruk van het Diessense enthousiasme!
Met het ANWB Fonds worden initiatieven op het gebied van duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid gestimuleerd. Onder de slogan ‘iedereen eropuit’ konden organisaties hiervoor inschrijven en uit de inzendingen werden per provincie projecten geselecteerd, in Noord Brabant alleen al 41. Na een stemronde kwam per provincie een top 3 van meest populaire projecten. Hieruit werden de winnaars gekozen. In de ene provincie ging het om een stoomtrein en in de andere om een fietscrossbaan. In Noord Brabant was het een woongroep voor mensen met een beperking in Diessen: stichting Benjamin.
De vette cheque die in ontvangst genomen werd heeft een waarde van maar liefs 10.000 euro en de bus die ervan aangeschaft kan worden, zal in Diessen nog breder ingezet worden dan alleen voor Benjamin. “In de Eenhoorn wordt de welzijnsorganisatie Wij-wel onze buurman, daar ligt een kans om hier samen in op te trekken,” zegt Chris Aarts, de vorozitter van Benjamin. Jac Linnemans van Wij-wel is daarmee in zijn nopjes. “Wij zetten ons in om ouderen die eenzaam en alleen thuis zitten, in contact te brengen met de wereld om ons heen. Van eetprojecten tot dagbesteding, maar daarbij speelt vervoer vrijwel altijd een rol. Als dat busje toch voor de deur staat is het een kans om het dubbel te benutten.”
“Dat er tussen twee organisaties samengewerkt gaat worden was ook een sterk punt in dit initiatief,” zegt ANWB-voorman Van Bruggen. “Mede hierdoor werd er ook massaal gestemd op de Diessense inzending en daardoor kunnen we deze prijs nu hier uitreiken.”
En terwijl de nieuwe bewoners al met elkaar proostten op dit eerste succes voor hen, verdween Chris Aarts weer een stukje naar de achtergrond. Hij zag de nieuwe bewoners, veelal met hun ouders, van het moment genieten dat ze even in het middelpunt stonden. “Het is mooi als mensen samen iets voor elkaar krijgen,” zegt hij zachtjes. “Dit wooninitiatief was een droom, een droom die nu werkelijkheid wordt. Een wooninitiatief midden in de samenleving, in dit geval vlakbij kerk en kroeg, hoe mooi kan het zijn.”
Ook wethouder zorg Gerrit Overmans toonde zijn enthousiasme voor het initiatief en de gewonnen prijs. “Het motto van de gemeente Hilvarenbeek is Kracht voor Samen,” zegt hij. “Dat is precies wat we hier tegen komen. Dit is een initiatief dat van onderaf is ontstaan, dat geldt zowel voor het wooninitiatief als het plan om voor deze prijs mee te dingen.”
Terwijl de goudgele cheque een mooi plekje kreeg in een koffer om later in het vernieuwde gebouw ongetwijfeld ergens een wandje op te sieren, gingen de jongeren weer naar het huis waar ze nu wonen. Ze hebben nog vijf maanden om zich voor te bereiden op het wonen in de Eenhoorn. En dat in de wetenschap dat als ze straks een uitstapje hebben, het vervoer met een eigen busje geen probleem is.