Toegift werd Toemaat

 ED november 2012

Hooge Mierde – Bij het Folk’oren festival op 25 november in Hooge Mierde, is de groep Toemaat een van de opvallende groepen. Zes amateurmusici die ieder vanuit eigen passie iets inde muziek wilden doen vonden elkaar. Met een diversiteit aan instrumenten ontwikkelden ze een breed scala aan muziek, dat ze ook deels zelf schrijven. Arrrangeur Ed Verspaandonk kan het complete genre van de groep ook niet in één woord duiden. “Het is Brabants maar net zo goed ook Ierse folk. Ook hebben we veel met Balkan muziek en dan bij voorkeur in de originele taal”.

Wotje van den Borne (Hooge Mierde) en Ed Verspaandonk (Bergeijk) ontmoetten elkaar jaren terug. Vanuit een gezamenlijke passie voor muziek begonnen ze samen te zingen en diverse instrumenten te bespelen. Gaandeweg kwamen er anderen bij tot de groep ‘Toemaat’ geboren was.

“De naam verwijst naar een toegift,” legt Van den Borne uit. We hebben nooit een probleem om een toegift te geven. Muziek maken blijft altijd leuk en het is altijd weer een uitdaging om de bewerkingen van Ed onder de knie te krijgen en er iets van te maken.”

Ed Verspaandonk ziet zichzelf als een selfmade muziekliefhebber. Zonder specifieke opleiding bedenkt hij nieuwe nummers en bewerkt bestaande stukken.

“Een beetje maf moet je wel zijn,” zegt Wotje van den Borne. “De meeste groepen hebben een bepaald genre. Wij focussen ons niet op één ding. Zondag 25 november zingen we in Hooge Mierde een deel a-capella. Ook al hebben we instrumenten van accordeon tot een grote contrabas: ook zonder instrumenten kan muziek mooi klinken.”

De zes leden van Toemaat hebben in hun publiek bij voorkeur liefhebbers die komen om echt te luisteren. Voor hen geen feestgedruis of andere bijkomstigheden.

Wotje van den Borne heeft in dorpsgenoot Hans Wouters (hij maakt deel uit van de groep d’Heeren) een liefhebber van folk gevonden. Met de optredens die ze  in Hooge Mierde op de planken brengen, willen ze vooral de muziek promoten. Deze muziek mag veel stijlen in zich hebben.

Naast Toemaat treden ook D’Amai, Folkzien, d’Heeren, Kopkaeze en O’Geuan op.

De optredens beginnen om 14.30 uur in zaal de Schakel aan de Stad te Hooge Mierde.