Camping rukt uit bij fietsvierdaagse

Wout op kop, gasten in peloton erachter

 

Augustus 2017

Lage Mierde - ,,Hier met elkaar door het grensgebied van de groene Kempen fietsen is het einde,” zegt campinggast Ton Sonneveld. ,,Daarvoor komen wij elk jaar vanuit Bergsche Hoek naar camping Vinkenhei in Lage Mierde. We rijden dan samen met campinghouder Wout vier dagen lang de routes en afsluitend is er de camping-barbecue.”

Als van dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 augustus de fietsvierdaagse lage Mierde verreden wordt, zijn daar ook weer veel campinggasten bij. Diverse boerencampings lopen speciaal voor deze week vol, maar camping Vinkenhei aan de Beekakkerweg spant al jaren de kroon. Riek en Wout Vinken organiseren voor hun gasten een speciale avond-inschrijving, de dag voordat de tocht begint en Wout voert eigenhandig vier dagen lang zijn groep met gasten aan. In een colonne tot wel vijftig deelnemers, heeft hij het zelfs voor elkaar gekregen om een half uur eerder te mogen starten.

,,Het begon zo’n twintig jaar terug. Wij draaiden enkele jaren met de camping en merkten dat er  animo was voor de vierdaagse. We besloten op vakantiebeurzen van SVR hier reclame voor te gaan maken: dat was een schot in de roos.” Als voormalig agrariër  wout Vinken (69) aan het woord is, hoor je ook iemand praten. Samen met zijn Riek spant hij zich de hele dag in om het zijn gasten naar de zin te maken. Riek blijft daarbij iets meer op de achtergrond en is meer van de verzorging. Zij behoudt de controle thuis als Wout met de gasten onderweg is.

Aan de Beekakkerweg lijkt De Vinkenhei het einde van de wereld. Met de Belgische grens op schootafstand en het ontbreken van verkeer, is het een en al rust. ,,En s nachts aardedonker,” vult Wout aan. ,,Een aantal van fietsers bereiden zich hier al weken voor, anderen arriveren enkele dagen vooraf. Maar één ding hebben ze gemeen: ze kijken er erg naar uit.”

,,Dat laatste klopt zeker, beamen Toon en Truus Janssen uit Sevenum. ,,Dit is voor ons het hoogtepunt van de vakantie. Samen met de fiets op pad en de zekerheid dat Wout ervoor zorgt dat we goed rijden. Alleen de gezamenlijke inschrijving vooraf en de barbeque achteraf is al een feest.

De deelnemers kunnen zowel in de namiddag als in de vroege avond starten. S middags zijn de starttijden tussen 13.00 en 14.30 uur. De avondstart is van 17.30 tot 18.30. Alle vertrekkers starten hun route bij Café Dorpzicht, Dorpsplein 2 te Lage Mierde, waar ook de finish is.

De deelnemers betalen zes euro, kinderen tot twaalf jaar tweevijftig.

De routes zijn volledig uitgepijld, maar de deelnemers wordt geadviseerd ook de aangeboden routebeschrijving te blijven raadplegen.