Yvonne en Ilse putten kracht uit Samenloop voor Hoop

Mei 2017

Patiënten die zelf strijden tegen kanker (de Survivors) ontmoeten mensen die met een 24 uurs wandelestafette hoop en ondersteuning brengen. De Samenloop voor Hoop in Reusel-De Mierden belooft in het weekend van 20 en 21 mei een speciaal evenement ter worden.

‘Mijn moeder was ziek, erg ziek,’ zegt Yvonne van Mook (28). Niemand kon haar nog beter maken, ik voelde me machteloos en wilde iets doen. Toen hoorden we van de Amerikaan Gordon Klatt, die in zijn eentje 24 uur liep om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker. Ineens wisten we het: dat willen wij ook organiseren."

In 2014 stond ze ook aan de wieg van de eerste Samenloop voor Hoop in Reusel-De Mierden. Nu op 20 en 21 mei zet zij samen met nog zo’n dertig vrijwilligers de schouders onder de tweede editie.

Als Yvonne zich samen met haar vriendin Ilse van Akkerveken over de voorbereiding van het evenement buigt, is de emotie niet uit te bannen. ‘Ik verloor mijn moeder op mijn 22-ste aan longkanker,’ legt Ilse uit. ‘Veel te vroeg. Ik ben blij dat ik nu wat terug kan doen.’

Bij de eerste editie, nu drie jaar terug, rekenden ze voorzichtig op 15 teams van 10 personen die in estafettevorm 24 uur gingen lopen. Het werd het viervoudige. Burgemeester Tuerlings zou de opening komen doen, maar meldde zich kort tevoren af. Later had hij toch gelegenheid om even te komen kijken. Daarbij werd hij zo geraakt door wat hij zag, dat hij tot het laatst is gebleven.

‘Het concept is in feite weer hetzelfde,’ zegt Ilse. ‘Alleen zijn de teams nu groter, want er zit geen limiet aan. Elk team voert vooraf op de dag zelf eigen acties die aan de opbrengst bijdragen. Hierdoor is er op het terrein een doorlopende markt met tal van diensten en leuke spullen Supporters kunnen zakken met kaarsen kopen die bij het vallen van de nacht voor de enige verlichting op het parcours zorgen.

Samenloop voor Hoop vindt opnieuw plaats op het atletiekterrein van sportpark Den hoek in Reusel. Op zaterdag 20 mei om 13.45 uur is de openingsceremonie. Daar zijn ook de Survivors bij aanwezig: patiënten die zelf te maken hebben met kanker. Zij krijgen een speciale behandeling.

‘In 2014 was mijn moeder er nog bij,’ blikt Yvonne terug, met een traan in haar ogen. ‘Ik doe het voor haar, maar ook voor alle lotgenoten. De opbrengst gaat voor 90% naar het KWF en 10% naar een Inloophuis in de regio. Vanaf zaterdagmiddag 14.00 uur wordt er 24 uur aan één stuk gewandeld. Tussendoor vindt er om 23.00 u de Kaarsenceremonie plaats en op zondagochtend 11.00 uur de ballonnen-ceremonie. Daarbij laten kinderen hun wens aan een ballon de ruimte in. Zij kunnen zich nog aanmelden via kids-slvhreusel@outlook.com.

Aanmeldingen als vrijwilliger of deelnemer kan nog via de eigen site: www.samenloopvoorhoop.nl/reusel